Iatriki Prolipsi

Προσφορές-check Up

Check Up 

Γενική αίματος, Σάκχαρο, Ουρια ,Κρεατινίνη, Ουρικό οξύ, Χοληστερόλη, Τριγλυκερίδια, HDL, LDL, Γενική Ούρων, SGPT, γ- GT, ΤΚΕ, Χολερυθρίνη Ολική, Πρωτείνες Ολικές, Αλβουμίνη, CPK, D-διμερή, LDH, Κ, Na, Φερριτίνη, Τροπονίνη, TSH

  • Με 1 δειγματοληψία πραγματοποιείται ανίχνευση αντίγονου του ιού SARS-CoV-2 και των ιών της γρίπης τύπου Α και Β.
  • Τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα εντός 30 λεπτών και αποστέλλονται και ηλεκτρονικά.
  • Η υπηρεσία παρέχεται και κατ’οίκον

Coronavirus COVID-19 diagnostics. Doctor wearing full antiviral protective gear making nasal swab test for patient.

  • Τα αντισώματα IgG υποδεικνύουν εάν κάποιος έχει προσβληθεί από τον ιό στο παρελθόν και έχει ανοσία ειτε από εμβολιασμό ειτε από νόσηση.
  • Η εξέταση γίνεται με αιμοληψία και τα αποτελέσματα αποστέλλονται και ηλεκτρονικά.
  • Η υπηρεσία παρέχεται και κατ’ οίκον

Check up ανδρών 40-65 ετών

Το κόστος των αναλύσεων του βασικού check up ανδρών με το PSA και το free –PSA είναι στα 70 ευρώ και  διαμορφώνεται περαιτέρω με τις επιπλέον αναλύσεις που μπορεί να ζητηθούν

Το κόστος για όλες τις αναλύσεις του πακέτου είναι 150 ευρώ

Τα αποτελέσματα δίνονται την επόμενη ημέρα.

Για τους άντρες σε αυτή την ηλικία βασιζόμαστε στο Γενικό check up ανδρών των 18-40 ετών. Δίνουμε επιπρόσθετα προσοχή στην πρόληψη του προστατικού καρκίνου, ο οποίος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου των ανδρών μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας. Ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι δείκτες ενδοαγγειακών φλεγμονών, που αποκαλύπτουν κινδύνους καρδιαγγειακών επεισοδίων. Προαιρετικά, γίνεται επιλογή μεταξύ των σημαντικότερων δεικτών νεοπλασίας, με έμφαση σε αυτούς του γαστρεντερικού συστήματος, αλλά και έλεγχος των φυλετικών ορμονών του άνδρα, που σχετίζονται με την υγεία της σεξουαλικής του ικανότητας.

Οι πρόσθετες εξετάσεις που προτείνονται πέραν αυτών του Check up ανδρών 18-40, είναι :

Το PSA (προστατικό αντιγόνο) και προαιρετικά το free-PSA (ελεύθερο προστατικό αντιγόνο) αποτελούν ίσως την πλέον σημαντική εξέταση για τον άνδρα άνω των 40 ετών, για την πρώιμη ανίχνευση του προστατικού καρκίνου. Η αξία της εξέτασης την καθιστά για πολλούς ιατρούς ως την πλέον απαραίτητη μεταξύ των εξετάσεων του ετήσιου προληπτικού check up. Η αξιολόγιση της γίνεται με την σύκριση των αποτελεσμάτων που λαμβάνονται ανά έτος.
Πέρα της χρήσης του PSA ως δείκτης νεοπλασίας, χρησιμοποιείται και ως εργαλείο για την ανίχνευση λοιμώξεων του προστάτη (προστατίτιδες) που είναι ιδιαίτερα συχνές μεταξύ των ανδρών. Η πρόημη ανίχνευση τους είναι απαραίτητη για την έγκαιρη θεραπεία τους και την διφύλαξη της υγείας του αδένα.

Η αξία του CEA (καρκινοεμβρυϊκό αντιγόνο) είναι εμφανής από το γεγονός ότι αποτελεί γενικό δείκτη νεοπλασίας και συσχετίζεται με τα πλέον συχνά νοσήματα νεοπλασίας σχεδόν όλου του σώματος (ήπατος, θυρεοειδούς, λάρυγγα, οισοφάγου, ορθού, όρχεων, ουροδόχου κύστης, παγκρέατος, παχέος εντέρου, πνεύμονα, στομάχου).

Η ανάλυση aFP (α – εμβρυϊκή πρωτεΐνη) αποτελεί ειδικό δείκτη φλεγμονής – νεοπλασίας του ήπατος αλλά και των όρχεων.

Το CA 19-9 (καρκινικό αντιγόνο 19-9) αποτελεί ειδικό δείκτη φλεγμονής – νεοπλασίας παγκρέατος, παχέως εντέρου, ήπατος, στομάχου.

Οι Testo (τεστοστερόνη), free-Testo (ελεύθερη τεστοστερόνη) αφορούν τη μέτρηση της σημαντικότερης ανδρογόνου ορμόνης στον άνδρα. Χρησιμοποιείται κυρίως στην ανίχνευση της ορμονοεξαρτώμενης αιτίας της περιορισμένης σεξουαλικής διάθεσης και ικανότητας, καθώς και της γενικότερης ευεξίας του άνδρα.

Σαν προετοιμασία για την πρωϊνή αιμοληψία και εξέταση, προτείνονται τα εξής :

  • να γίνει υποχρεωτικά λήψη γεύματος το προηγούμενο βράδυ.
  • η λήψη του τελευταίου γεύματος να γίνει μέχρι και 11-12 ώρες πριν την αιμοληψία.
  • το βραδινό γεύμα να έχει τα λιγότερα δυνατά ζωϊκά λιπαρά (εάν εμπεριέχει τυριά, λιπαρά γαλακτοκομικά και κρέατα).
  • το πρωί να μη γίνει λήψη γεύματος, παρά μόνο καφέ και μία φρυγανιά, με ελεύθερη κατανάλωση νερού.

Για τη λήψη των ούρων :

  • συλλέγονται τα πρώτα πρωϊνά.
  • τοπική πλύση με άφθονο νερό, χωρίς σαπούνι.
  • τα πρώτα ούρα της ούρησης τα απορρίπτουμε και συλλέγουμε μία μικρή ποσότητα από τα μεσαία της ούρησης, σε ειδικό ουρο-συλλέκτη.

Γυναικών από 65 ετών

Τελική τιμή 115 ευρώ

Τα αποτελέσματα δίνονται την επόμενη ημέρα

Στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, χρησιμοποιούμε το γενικό check up , και δίνουμε επιπρόσθετα ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή αναλογία ιχνοστοιχείων και βιταμινών. Ελλειπής τροφή, περιορισμένη απορροφητικότητα ιχνοστοιχείων, πιθανή αφυδάτωση, αλλά και πιθανώς επιβαρυμένη νεφρική λειτουργία καθώς και η πολυφαρμακία είναι οι κυριότερες αιτίες για τις διαταραχές αυτές. Ελέγχεται επιπλέον τυπικά η λειτουργία του θυρεοειδούς, που συχνά παρουσιάζει υπολειτουργία και προαιρετικά ελέγχονται οι δείκτες νεοπλασίας για το γαστρεντερικό και το κατώτερο γεννετικό σύστημα.

Πέρα λοιπόν από τις αναλύσεις του γενικού Check Up (  Γενική αίματος με μέτρηση λευκών και αιμοπεταλίων, ΤΚΕ, Σάκχαρο, Ουρία, Κρεατινίνη, Ουρικό οξύ, Χοληστερίνη HDL, LDL, Τριγλυκερίδια, Ολικά λιπίδια, Αθηρωματικό δείκτη, CRP ποσοτική υψηλής ευαισθησίας, γ-GT, τρανσαμινάσες, γενική ούρων ), προτείνονται οι :

  • Ασβέστιο (Ca,) Φώσφορος (P), Μαγνήσιο (Mg) αποτελούν τα κύρια ιχνοστοιχεία του ανθρώπου. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, προβλήματα δυσαπορρόφησης τροφών, αλλαγή διατροφικών συνθηκών, αλλά και λήψη φαρμάκων μπορούν να τροποποιήσουν σημαντικά τα επίπεδά τους, υποβαθμίζοντας την υγεία των μεγαλύτερων γυναικών.
  • Βιταμίνη Β12 (Vit.B12) και φυλλικό οξύ (Folate acid), συχνά στις μεγαλύτερες ηλικίες βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από το επιθυμητό κυρίως λόγω προβλημάτων απορρόφησης, προκαλώντας αναιμίες, καχεξία αλλά και νευρολογικά προβλήματα.
  • Βιταμίνη D3 είναι απαραίτητη για την πρόσληψη του ασβεστίου στα οστά, ενώ έχει αντικαρκινική δράση. Πιθανή έλλειψη της μπορεί να επιδεινώσει ή και να προκαλέσει οστεοπόρωση
  • Σίδηρος (Fe) και η κύρια αποθήκη του σιδήρου η φερριτίνη (Ferr) , επιλέγονται σε συνδυασμό για τη διερεύνηση πιθανής σιδηροπενίας. Ενδείξεις σιδηροπενίας είναι τα εύθραυστα μαλλιά και νύχια, αίσθημα κόπωσης και λιποθυμικές τάσεις.
  • Νάτριο (Na+), Κάλιο (K+) – ηλεκτρολύτες είναι τα σημαντικότερα άλατα του οργανισμού που ρυθμίζονται μέσω των νεφρών, των οποίων η λειτουργία επιδεινώνεται σημαντικά σε μεγαλύτερες ηλικίες. Διαταραχή των επιπέδων τους μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, υπνηλία και να επηρεάσει τις πνευματικές λειτουργίες, μέχρι και να απορρυθμίσει σε επικίνδυνο βαθμό την καρδιακή λειτουργία. Οι εξετάσεις είναι απολύτως απαραίτητες σε περιπτώσεις χρόνιων φαρμακευτικών αγωγών και ειδικά σε περιπτώσεις λήψης διουρητικών και καρδιολογικών φαρμάκων.
  • Ολικά λευκώματα (TP), Αλβουμίνες (Alb), αποτελούν δείκτες σωστής διατροφής (ποσοτικά και ποιοτικά), αλλά και δείκτες της σωστής λειτουργίας του μεταβολισμού και της υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • TSH (θυρεοτρόπος ορμόνη) δίνει μια πρώτη εικόνα για τη λειτουργική απόδοση του θυρεοειδούς, ο οποίος συχνά στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας υπολειτουργεί, δίνοντας σημάδια κόπωσης, κακοθυμίας, υπνηλίας.

Προεραιτικά μπορούν να γίνου επιπρόσθετα:

Δείκτες νεοπλασίας CEA (καρκινοεμβρυϊκό αντιγόνο), aFP (α-εμβρυϊκή σφαιρίνη), CA 19-9 (καρκινικό αντιγόνο 19-9)CA 125 (καρκινικό αντιγόνο 125) ελέγχονται φλεγμονές και νεοπλασίες στα σημαντικότερα όργανα του οργανισμού, μεταξύ των οποίων και του γαστρεντερικού συστήματος -κατώτερου γυναικολογικού.

Σαν προετοιμασία για την πρωϊνή αιμοληψία και εξέταση, προτείνονται τα εξής :

  • να γίνει υποχρεωτικά λήψη γεύματος το προηγούμενο βράδυ.
  • η λήψη του τελευταίου γεύματος να γίνει μέχρι και 11-12 ώρες πριν την αιμοληψία.
  • το βραδινό γεύμα να έχει τα λιγότερα δυνατά ζωικά λιπαρά (εάν εμπεριέχει τυριά, λιπαρά γαλακτοκομικά και κρέατα).
  • το πρωί να μη γίνει λήψη γεύματος, παρά μόνο καφέ και μία φρυγανιά, με ελεύθερη κατανάλωση νερού.

Για τη λήψη των ούρων :

  • συλλέγονται τα πρώτα πρωϊνά.
  • τοπική πλύση με άφθονο νερό, χωρίς σαπούνι.
  • τα πρώτα ούρα της ούρησης τα απορρίπτουμε και συλλέγουμε μία μικρή ποσότητα από τα μεσαία της ούρησης, σε ειδικό ουροσυλλέκτη.

Το πακέτο των αναλύσεων μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τις ανάγκες του εξεταζόμενου.

 

Βασικο Check up  για παιδιά

Τελική τιμή 55 ευρώ

                            

Τα αποτελέσματα δίνονται αυθημερόν.

Στα παιδιά ηλικίας 3-12 ετών, χρησιμοποιούμε το πακέτο των αναλύσεων του βασικού Check up, με το οποίο πραγματοποιείται ο απαραίτητος έλεγχος του αιμοδυναμικού, των νεφρών και του ήπατος, η μέτρηση του σακχάρου, των χοληστερινών – λιπιδίων, και του ουροποιητικού, με τις εξετάσεις :

ΑΝΑΛΥΣΗ

ΕΞΕΤΑΖΕΙ :

Γενική αίματος / Αιμοδιάγραμμα

Αιματοκρίτη- ερυθρά αιμοσφαίρια, Λευκά αιμοσφαίρια, Αιμοπετάλια.
Ανιχνεύονται αναιμίες,
βραχείς και μακροχρόνιες κεντρικές φλεγμονές, δυσπλασίες του μυελού.

Ταχύτητα καθίζησης ΤΚΕ

C-αντιδρώσα πρωτεϊνη Υψηλής ευαισθησίας CRP-hs

Βραχυχρόνιες κεντρικές αλλά και τοπικές φλεγμονές,
συνεκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου από ενδοαγγειακές φλεγμονές

Σάκχαρο νηστείας / διώρου

Σακχαρώδη διαβήτη / προδιάθεση σε διαβήτη

Ουρία

Νεφρική λειτουργία

Κρεατινίνη

Ουρικό οξύ

Αρθρίτιδες, διατροφικές διαταραχές

Χοληστερίνη

Την ποσότητα και αναλογία των λιπιδίων του αίματος ως
– βασικός δείκτης μακροχρόνιου κινδύνου σε καρδιαγγειακά
– δείκτη μεταβολικού προφίλ

HDL

LDL

Τριγλυκερίδια

Αθηρωματικός δείκτης

γ-GT

Ηπατική λειτουργία, πιθανή ενόχληση του ήπατος από χημικούς παράγοντες ή λοιμώξεις

Τρανσαμινάσες ALT & AST

Γενική ούρων

Παθολογία και λοιμώξεις σε νεφρά και κύστη

Σίδηρο- Φεριττινη

Επάρκεια διατροφικού σιδήρου

Οι ιδιαιτερότητες όμως της παιδικής ηλικίας (αλλεργίες, αμυγδαλίτιδες, πιθανή διατροφική ανεπάρκεια κ.α.) καθώς η ανάγκη για πρώιμη ανίχνευση πρόσθετων παραγόντων κινδύνου από πιθανή οικογενή δυδλιπιδαιμία, απαιτούν την διενέργεια πρόσθετων αναλύσεων.

 Οι πλέον σημαντικές πρόσθετες αναλύσεις που προτείνονται, είναι οι :

Ανοσοσφαιρίνες Ε (IgΕ)
Αποτελούν τον βασικό δείκτη αλλεργιολογικών αντιδράσεων όλων των τύπων.

Οι αλλεργίες ταλαιπωρούν περίπου το 30% των παιδιών. Η άσκοπη ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού από αλλεργικές αντιδράσεις, αφ’ ενός δημιουργεί περιβάλλον μονιμοποίησης των αλλεργιών και σε μεγαλύτερες ηλικίες, εφ’ ετέρου εξαντλεί συνολικά τον οργανισμό και δημιουργεί γενικότερες ευαισθησίες.

Η πρώιμη ανίχνευση των αλλεργικών αντιδράσεων στα παιδιά, είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς δίνει πληροφορίες για την αποφυγή παραγόντων που ενισχύουν συσσωρευτικά την αλλεργική αντιδραστικότητα του ατόμου. Με την σωστή ενημέρωση και τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα μπορεί να αποφύγουμε ακόμα και το πλέον επικίνδυνο αλλεργικό σοκ, το οποίο συμβαίνει συνήθως σε περίοδο διακοπών και σε τόπους με περιορισμένες δυνατότητες άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης (π.χ. από τσίμπημα εντόμου).

Σε περίπτωση που βρεθούν αυξημένα επίπεδα IgE, τότε μπορεί να αναλυθούν περαιτέρω εξειδικευμένοι αλλεργιολογικοί δείκτες (rast tests), για τον ακριβή εντοπισμό των αλλεργιογόνων (σκόνες – γύρες – τρόφιμα) με την υπόδειξη παιδιάτρου – αλλεργιολόγου.

Αντιστρεπτολυσίνη (ASO)
Είναι το τέστ για ανίχνευσης πιθανής προσβολής των αμυγδαλών από στρεπτόκοκκο. Η ανίχνευση της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης,  χρησιμοποιείται ως κριτήριο αξιολόγησης μελλοντικού πυρετού. Η λοίμωξη είναι πολύ συνηθισμένη μεταξύ των παιδιών, και σε φάση έξαρσης απαιτεί άμεση αντιμετώπιση για να αποφευχθούν πιθανές σοβαρές παρενέργειες της ( πχ. προσβολή της καρδιάς).

Σίδηρος (Fe) και Φερριτίνη (Ferr).
Οι εξετάσεις εκτελούνται σε συνδυασμό για την εκτίμηση της επάρκειας του διατροφικού σιδήρου στα παιδιά.
Η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών που συνηθίζεται στις παιδικές ηλικίες, δημιουργεί συχνά προβλήματα στην απορρόφηση του σιδήρου, (το αγελαδινό γάλα είναι φτωχό σε σίδηρο, αλλά και η ίδια η πρόσληψη ασβεστίου παρεμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου).
Πιθανή έλλειψη σιδήρου, πέρα από την αναιμία με τα συμπτώματα κούρασης, μπορεί να φέρει γενικότερη αλλαγή συμπεριφοράς στα παιδιά, μέχρι και μαθησιακές δυσκολίες.

Σαν προετοιμασία για την πρωϊνή αιμοληψία και εξέταση, προτείνονται τα εξής :

  • να γίνει υποχρεωτικά λήψη γεύματος το προηγούμενο βράδυ.
  • η λήψη του τελευταίου γεύματος να γίνει μέχρι και 11-12 ώρες πριν την αιμοληψία.
  • το βραδινό γεύμα να έχει τα λιγότερα δυνατά ζωικά λιπαρά (εάν εμπεριέχει τυριά, λιπαρά γαλακτοκομικά και κρέατα).
  • το πρωί να μη γίνει λήψη γεύματος, παρά μόνο τσαι με μία φρυγανιά, με ελεύθερη κατανάλωση νερού.

Για τη λήψη των ούρων :

  • συλλέγονται τα πρώτα πρωϊνά.
  • τοπική πλύση με άφθονο νερό, χωρίς σαπούνι.
  • τα πρώτα ούρα της ούρησης τα απορρίπτουμε και συλλέγουμε μία μικρή ποσότητα από τα μεσαία της ούρησης, σε ειδικό ουροσυλλέκτη.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ

Η εξατομίκευση του check up, λαμβάνει υπ’όψιν πολλαπλές παραμέτρους του προσωπικού και οικογενειακού ιστορικού του παιδιού. Ανάλογα με την περίπτωση, η επιλογή των εξετάσεων μπορεί να περιορισθεί στις απολύτως απαραίτητες του βασικού check up, μπορεί όμως να περιέχει και αναλύσεις οι οποίες δεν αναφέρονται σε αυτή την σελίδα. Για το λόγο αυτό συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας, ή τον οικογενειακό σας ιατρό

Εφήβοι 13-18 ετών

Το κόστος για το τυπικό check up εφήβων που περιλαμβάνει το βασικό check up + Ferr, TSH) είναι 60 ευρώ.

Τα αποτελέσματα δίνονται αυθημερόν.

Σε εφήβους χρησιμοποιούμε το πακέτο των αναλύσεων του βασικού Check up, με το οποίο πραγματοποιείται ο απαραίτητος έλεγχος του αιμοδυναμικού, των νεφρών και του ήπατος, η μέτρηση του σακχάρου και των χοληστερινών – λιπιδίων καθώς και του ουροποιητικού, με τις εξετάσεις :

ΑΝΑΛΥΣΗ

ΕΞΕΤΑΖΕΙ :

Γενική αίματος / Αιμοδιάγραμμα

Αιματοκρίτη- ερυθρά αιμοσφαίρια, Λευκά αιμοσφαίρια, Αιμοπετάλια.
Ανιχνεύονται αναιμίες,
βραχείς και μακροχρόνιες κεντρικές φλεγμονές, δυσπλασίες του μυελού.

Ταχύτητα καθίζησης ΤΚΕ

C-αντιδρώσα πρωτεϊνη Υψηλής ευαισθησίας CRP-hs

Βραχυχρόνιες κεντρικές αλλά και τοπικές φλεγμονές,
συνεκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου από ενδοαγγειακές φλεγμονές

Σάκχαρο νηστείας / διώρου

Σακχαρώδη διαβήτη / προδιάθεση σε διαβήτη

Ουρία

Νεφρική λειτουργία

Κρεατινίνη

Ουρικό οξύ

Αρθρίτιδες, διατροφικές διαταραχές

Χοληστερίνη

Την ποσότητα και αναλογία των λιπιδίων του αίματος ως
– βασικός δείκτης μακροχρόνιου κινδύνου σε καρδιαγγειακά
– δείκτη μεταβολικού προφίλ

HDL

LDL

Τριγλυκερίδια

Αθηρωματικός δείκτης

γ-GT

Ηπατική λειτουργία, πιθανή ενόχληση του ήπατος από χημικούς παράγοντες ή λοιμώξεις

Τρανσαμινάσες ALT & AST

Γενική ούρων

Παθολογία και λοιμώξεις σε νεφρά και κύστη

Οι ιδιαιτερότητες της εφηβικής ηλικίας (αθλητικές δραστηριότητες, πιθανή διατροφική ανεπάρκεια, σεξουαλική συμπεριφορά κ.α.) καθώς η ανάγκη για πρώιμη ανίχνευση παραγόντων κινδύνου από πιθανή οικογενή δυδλιπιδαιμία, δημιουργούν την ανάγκη ελέγχου επιπλέον αναλύσεων.

Οι πλέον σημαντικές αναλύσεις είναι οι :

Κρεατινοφωσφοκινάση (CPK)
Είναι ένζυμο που βρίσκεται μέσα στα μυικά κύτταρα, και χρησιμοποιείται σε εφήβους σαν δείκτης καταπόνησης των μυών από άθληση, ώστε να αποφευχθεί πιθανή υπεράθληση και πιθανές κακώσεις σε μύες και συνδέσμους. Η εξέταση μπορεί να δώσει πρόσθετες πληροφορίες και για άλλα παθολογικά νοσήματα σε περιπτώσεις μυικών πόνων και ατονίας χωρίς προφανή λόγο.

Σίδηρος (Fe) και Φερριτίνη (Ferr).
Οι εξετάσεις εκτελούνται σε συνδυασμό για την εκτίμηση της επάρκειας του διατροφικού σιδήρου στα παιδιά.
Η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών που συνηθίζεται στις παιδικές ηλικίες, δημιουργεί συχνά προβλήματα στην απορρόφηση του σιδήρου, (το αγελαδινό γάλα είναι φτωχό σε σίδηρο, αλλά και η ίδια η πρόσληψη ασβεστίου παρεμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου).
Πιθανή έλλειψη σιδήρου, πέρα από την αναιμία με τα συμπτώματα κούρασης, μπορεί να φέρει γενικότερη αλλαγή συμπεριφοράς στα παιδιά, μέχρι και μαθησιακές δυσκολίες.

Θυρεοτρόπος ορμόνη (TSH).
Η μέτρηση της ορμόνης είναι η κυριότερη ανάλυση του θυρεοειδούς, που εκτιμά την ρύθμιση του αδένα από τα αντίστοιχα επίπεδα των ορμονών Τ3 και Τ4.
Η σωστή ρύθμιση του θυρεοειδούς είναι απαραίτητη για την ισορροπημένη σωματική ανάπτυξη αλλά και συμπεριφορά των εφήβων.
Η ανάλυση προτείνενται ιδιαίτερα σε παιδιά με γονείς που έχουν ιστορικό παθήσεων του θυρεοειδούς, καθώς και σε παιδιά που παρουσιάζουν στέρηση στην ανάπτυξη, διαταραχές βάρους – συγκέντρωσης – ύπνου ή έχουν εκφράσεις άγχους.

Σαν προετοιμασία για την πρωϊνή αιμοληψία και εξέταση, προτείνονται τα εξής :

  • να γίνει υποχρεωτικά λήψη γεύματος το προηγούμενο βράδυ.
  • η λήψη του τελευταίου γεύματος να γίνει μέχρι και 11-12 ώρες πριν την αιμοληψία.
  • το βραδινό γεύμα να έχει τα λιγότερα δυνατά ζωικά λιπαρά (εάν εμπεριέχει τυριά, λιπαρά γαλακτοκομικά και κρέατα).
  • το πρωί να μη γίνει λήψη γεύματος, παρά μόνο καφέ και μία φρυγανιά, με ελεύθερη κατανάλωση νερού.

Για τη λήψη των ούρων :

  • συλλέγονται τα πρώτα πρωϊνά.
  • τοπική πλύση με άφθονο νερό, χωρίς σαπούνι.
  • τα πρώτα ούρα της ούρησης τα απορρίπτουμε και συλλέγουμε μία μικρή ποσότητα από τα μεσαία της ούρησης, σε ειδικό ουροσυλλέκτη.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ

Η εξατομίκευση του check up, λαμβάνει υπ’όψιν πολλαπλές παραμέτρους του προσωπικού και οικογενειακού ιστορικού του παιδιού. Ανάλογα με την περίπτωση, η επιλογή των εξετάσεων μπορεί να περιορισθεί στις απολύτως απαραίτητες του βασικού check up, μπορεί όμως να περιέχει και αναλύσεις οι οποίες δεν αναφέρονται εδώ. Για το λόγο αυτό συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας, ή τον οικογενειακό σας ιατρό ή ρωτήστε μας τηλεφωνικά για να σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες και συστάσεις.

 

Διαταραχές θυρεοειδή

Ο θυρεοειδής αδένας είναι κομβικό όργανο στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Οι ορμόνες που παράγει (Τ3 και Τ4) προσλαμβάνονται από όλα τα κύτταρα του οργανισμού και ρυθμίζουν το μεταβολικό τους ρυθμό. Η υπερλειτουργία του αδένα, η υψηλή δηλαδή παραγωγή Τ3 και Τ4 συσχετίζεται με νευρικότητα, κακό ύπνο, υπέρταση, ταχυκαρδία, υπερβολική εφίδρωση, τρόμο στα χέρια, σύγχυση, ανεξήγητη απώλεια βάρους κ.α.

Η υπολειτουργία του στην αντίθετη περίπτωση, συσχετίζεται με βραδυκαρδία, αίσθηση κόπωσης, υπνηλία, σύγχυση, νευρικότητα, αύξηση βάρους κ.ά.

 Οι εξετάσεις που προτείνονται είναι η μέτρηση των :

 Τ3 (τριϊωδοθυρονίνη), fT3 (ελεύθερη τριϊωδοθυρονίνη), T4 (θυροξίνη), fT4 (ελεύθερη θυροξίνη): οι παραγόμενες από τον θυρεοειδή ορμόνες και τα βιολογικά δραστικά κλάσματά τους.

 TSH (θυρεοτρόπος ορμόνη): η εγκεφαλική ορμόνη που ρυθμίζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, από τη μέτρηση της οποίας εξάγονται συμπεράσματα για την υπο/υπερ-λειτουργία του.

 Αnti-TPO (αντιθυρεοειδικά αντισώματα), anti-TG (αντιθυρεοσφαιρινικά αντισώματα: τα κύρια αντιθυρεοειδικά αντισώματα. Οι αναλύσεις μπορούν να προβλέψουν αρχόμενη υπολειτουργία του αδένα και χρησιμοποιούνται για τη διαπίστωση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto και της ασθένειας Graves.

Θυρεοσφαιρίνη (TG), καλσιτονίνη (CT), CEA (καρκινοεμβρυϊκό αντιγόνο): δείκτες με τους οποίους μπορούν να ανιχνευθούν νεοπλασίες και καρκινώματα στον αδένα. Οι αναλύσεις προτείνονται σε περιπτώσεις που υπάρχουν ενδείξεις νεοπλασματικού νοσήματος.

Για τις εξετάσεις του θυρεοειδούς δεν απαιτείται συγκεκριμένη προετοιμασία ή κάποια ιδιαίτερη δίαιτα, καθότι οι τροφές δεν επηρεάζουν ούτε τη λειτουργία του αδένα αλλά ούτε και τις αναλύσεις καθεαυτές. Η αιμοληψία μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Προσοχή χρειάζεται μόνο για άτομα που βρίσκονται σε αγωγή για το θυρεοειδή, καθώς δε θα πρέπει να έχουν πάρει τα φάρμακα τους πριν την αιμοληψία, εκτός εάν ο ιατρός τους υποδείξει διαφορετικά.

 Το κόστος των αναλύσεων διαμορφώνεται ανάλογα με το επίπεδο του ελέγχου:

  •  Προκαταρκτικός έλεγχος με TSH: 10 ευρώ.
  • Α’ επιπέδου (βασικός έλεγχος) με τις Τ3, fT4, TSH: 35 ευρώ 
  • B’ επιπέδου (πρόσθετος έλεγχος για θυρεοειδίτιδες Hashimoto) με τις Τ3, fT4, TSH, anti-TPO, anti-TG: 60 ευρώ . 
  •  Γ’ επιπέδου με το σύνολο των 10 αναλύσεων, που περιλαμβάνει πρόσθετα και τους καρκινικούς δείκτες του θυρεοειδούς:120 ευρώ. 

 Σημείωση : To Check up του θυρεοειδούς ολοκληρώνεται με την υπερηχογραφική του απεικόνιση. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με το εργαστήριο.

 

Αλλεργιολογικό Check Up

Με την μέτρηση των ηωσινοφίλων (ένας συγκεκριμένος τύπος λευκών κυττάρων του ανοσοποιητικού) και με την μέτρηση των ανοσοσφαιρινών IgE, ελέγχουμε αρχικά εάν υπάρχει αλλεργική αντίδραση στον οργανισμό.

Από την στιγμή που θα διαπιστωθεί η αλλεργία, εντοπίζουμε τις ουσίες φυσικές ή τεχνητές, οι οποίες προκαλούν αλλεργιολογικές αντιδράσεις μέσω εξειδικευμένων αναλύσεων, τα Rast test. Με τα Rast ανιχνεύουμε και μετράμε ποσοτικά  την ύπαρξη αντισωμάτων IgE αλλεργιολογικής αντίδρασηςγια, κάθε ουσία ξεχωριστά. Οι κύριες κατηγορίες είναι:

  • Rast G : ΓΥΡΗ από ΓΡΑΣΙΔΙΑ (αγριάδα, χλόη, γρασίδι, καλάμια, βρώμη, σίκαλη, καλαμπόκι κ.α.)
  • Rast W: ΓΥΡΗ από ΑΓΡΙΟΧΟΡΤΑ (ζιζάνια, μαργαρίτα, ραδίκι, τσουκνίδα, περδικάκιχαμομήλι, γαρύφαλλο, τριαντάφυλλό κ.α.)
  • Rast T : ΓΥΡΗ από ΔΕΝΤΡΑ (φουντουκιά, ελιά, καρυδιά, πλάτανο, φτελιά, ιτιά, ευκάλυπτο πορτοκαλιά, αμυγδαλιά, έλατο, μουριά κ.α.)
  • Rast D : ΑΚΑΡΕΑ
  • Rast H : ΣΠΙΤΙΚΗ ΣΚΟΝΗ
  • Rast B – K – O: ΥΦΑΣΜΑΤΑ (λινό, μαλλί, μετάξι, λάτεξ, βαμβάκι)
  • Rast F : ΤΡΟΦΗΜΑ

ΑΥΓΟ (ασπράδι, κρόκος, οβαλβουμινη που καταστρέφεται στο βρασμό, οβομυκίνη που δεν καταστρέφεται στο βρασμό)

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ( γάλα αγελάδας –κατσίκας –πρόβατου, γιαούρτι –γάλα σκόνη κ.α.)

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ (σιτάλευρο, αλεύρι σίκαλης, καλαμποκάλευρο, ρύζι, σουσάμι, γλουτένη κ.α.)

ΦΡΟΥΤΑ (πορτοκάλι, φράουλα, μήλο, ακτινίδιο, πεπόνι μπανάνα, ροδάκινο, σύκο, αβοκάντο, νεκταρίνι, βερίκοκο, κεράσι, δαμάσκηνο, σταφύλι, μανταρίνι, καρπούζι κ.α.)

ΚΑΡΠΟΙ (φυστίκι αράπικο – Αιγίνης, φουντούκι, αμύγδαλο, καρύδι, κάστανο κ.α.)

ΛΑΧΑΝΙΚΑ (αρακάς, σόγια, φασόλια, ντομάτα, καρότο πατάτα, κρεμμύδι, καλαμπόκι, σέλινο, κολοκύθι, μαρούλι, λάχανο, μπρόκολο, μελιτζάνα κ.α.)

ΚΡΕΑΣ (χοιρινό, μοσχαρίσιο, κοτόπουλο, αρνί, κουνέλι, γαλοπούλα)

ΨΑΡΙΑ (μπακαλιάρος, καβούρι, γαρία, μύδι, τόνος, σολωμός, χταπόδι, σαρδέλα, πέρκα, καλαμάρι, γλώσσα, πέστροφα, αστακός)

ΑΛΛΑ (μουστάρδα, κακάο, χαμομήλι, καφές, κανέλλα, τσάι, μέλι, ρίγανη κ.α.)

  • Rast E : ΕΠΙΘΗΛΙΑ ΖΩΩΝ (γάτα, σκύλος, άλογο, αγελάδα, κατσίκα, κουνέλι, χάμστερ, κοτόπουλο, πάπια, παπαγάλος, περιστέρι κ.α.)
  • Rast I  : ΕΝΤΟΜΑ (δηλητήριο μέλισσας – σφύκας, μύγα, κουνούπι, αλογόμυγα κ.α.)
  • Rast C : ΦΑΡΜΑΚΑ (σε διάφορα αντιβιοτικά πενικιλλίνη, ερυθρομυκίνη, amoxil, cefaclore, ciprofloxacin κ.α.)

Για λόγους οικονομίας και απλούστευσης του ελέγχου, διαθέτουμε συγκεκριμένα πακέτα ταυτόχρονης ανίχνευσης ομαδοποιημένων κατά κατηγορία αλλεργιογιογόνων, τα combined Rast . Τα κυριότερα  αυτής της κατηγορίας, είναι :

ΓΡΑΣΙΔΙΑ 

  • cRast GP1 Mίγμα γρασιδιών (άνθιση νωρίς): (g3) χλόη δενδρόκηπου, (g4) χλόη λιβαδιού, (g5) γρασίδι, (g6) τριφύλλι, (g8) χλόη με λουλούδια λιβαδιού
  • cRast GP2 Mίγμα γρασιδιών (άνθιση νωρίς): (g2) αγριάδα, (g5) γρασίδι, (g6) τριφύλλι, (g8) χλόη με λουλούδια λιβαδιού, (g10) σοργόν το χαλέπιον, (g17) πάσπαλον.
  • cRast GP4 Mίγμα γρασιδιών (άνθιση νωρίς): (g1) χλόη, (g5) γρασίδι, (g7) καλάμια, (g12) σίκαλη, (g13) γρασίδι κολλώδες

 ΓΥΡΗ ΖΙΖΑΝΙΩΝ

  • cRast WP3 Mίγμα αγριόχορτων: (w6) ζιζάνιο, αρτεμισία, (w9) αρνόγλωσσο, πεντάνευρο, δασσύλιο, (w10) βρωμόχορτο η κλουβίδα, χηνοπόδιο, (w12) χρυσή ράβδος, (w20)τσουκνίδα.

ΓΥΡΗ ΔΕΝΤΡΩΝ 

  • cRast TP4 Mίγμα γύρης δέντρων: (t7) δρύς, βελανιδιά, (t8) φτελιά, (t11) πλάτανος, (t12) ιτέα η αιγείος, ιτιά, (t14) λεύκα.

ΕΙΣΠΝΕΟΜΕΝΑ

  • cRast IP8 Eισπνεόμενα: (d1) ακάρι, (e1) επιθήλιο – πιτυρίδα γάτας, (e5) πιτυρίδα σκύλου, (g6) φλέως η λειμώνιος, τριφύλλι (γύρη), (g12) καλλιεργημένη σίκαλη (γύρη), (m2) cladosporium herbarum, (t3) σημύδα η ακροχοδωνώδης (γύρη), (w6) ζιζάνιο, αρτεμισία (γύρη).
  • cRast IP10 Eισπνεόμενα εποχιακά: (t9) ελιά (γύρη), (t11) πλάτανος (γύρη), (t23) κυπαρίσσος η αειθαλής, κυπαρίσσι (γύρη), (w9) αρνόγλωσσο, πεντάνευρο, δασύλιο (γύρη), (w19) περδικάκι (γύρη).

ΤΡΟΦΙΜΑ

  • cRast FP5 : (f1) ασπράδι αυγού, (f2) γάλα αγελάδος, (f3) μπακαλιάρος, (f4) σιτάλευρο, (f13) αράπικο φιστίκι, (f14) σόγια.
  • cRast FP 15 μείγμα φρούτων : (f33) πορτοκάλι, (f49) μήλο, (f92) μπανάνα, (f95) ροδάκινο
  • cRast FP 1 μείγμα ξηρών καρπών :  (f13) αράπικο φυστίκι, (f17) φουντούκι, (f18) φιστίκι Βραζιλίας, (f20) αμύγδαλο, (f36) καρύδα.
  • cRast FP51 Mείγμα λαχανικών και μουστάρδας: (f25) ντομάτα, (f31) καρότο, (f35) πατάτα, (f47) σκόρδο, (f89) μουστάρδα.
  • cRast FP2 Mείγμα ψαριών/οστρακοειδών: (f3) μπακαλιάρος, (f24) γαρίδα, (f37) μύδι, (f40) τόνος, (f41) σολωμός.
  • cRast fx71 : Μείγμα καρυκευμάτων : (f265)κύμινο, (Rf266) μοσχοκάρυδο, (Rf267) κάρδαμο, (f268) γαρύφαλο
  •  cRast fx72 : Μείγμα καρυκευμάτων : (f269) βασιλικός, (Rf219) μάραθος, (f270) πιπερόριζα, (f271) γλυκάνισο

ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ ΖΩΩΝ

  • cRast EP70 μείγμα τρωκτικών : (e6) ινδικό χοιρίδιο, (e82) επιθήλιο κουνελιού, (e84) επιθύλιο χάμστερ, (e87) αρουραίος, (e88) ποντίκι
  • cRast EP71 φτερά πτηνών φάρμας: (e70) φτερά χήνας, (e85) φτερά κοτόπουλου, (e86) φτερά πάπιας, (e89) φτερά γαλοπούλας
  • cRast EP72 φτερά πτηνών οικιακών : (e78) γτερά αυστραλιανού παπαγάλου, (e91) φτερά παπαγάλου, (e201) φτερά καναρινιού

ΣΚΟΝΗΣ ΣΠΙΤΙΟΥ 

  • HP1 Mείγμα οικιακής σκόνης: (h1) σπιτική σκόνη, (d1) ακάρι, (d2) ακάρι, (i6) κατσαρίδα.

ΜΑΓΙΑ ΜΥΚΗΤΕΣ

  • cRAST MP1: (m1) penicillium notatum, (m2) cldosporium herbarum,(m3) aspergillus fumigatus, (m5) candida albicans, (m6) latenaria alternata

ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ – ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΑ 

  • cRAST paX6 : (k78) οξίδιο αιθυλαινίου, (k79) φθαλικό οξύ, (k80) φορμαλδεϋδη, (k85) chloramin T

Δεν απαιτείται κάποια προετοιμασία ή δίαιτα, και η αιμοληψία μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας

Τα αποτελέσματα δίνονται εντός 5 ημερών.

Το κόστος για:

  • Mέτρηση ηωσινοφίλων – IgE είναι 25 ευρώ.
  • Mέτρηση κάθε εξειδικευμένου Rast είναι 12 -15 ευρώ.
  • Mέτρηση κάθε combined Rast είναι 25 -30 ευρώ αναλόγως τον τύπο.

 

Αναιμία

Οι αναιμίες μπορούν να προέλθουν κυρίως από :

  • στίγμα μεσογειακής αναιμίας
  • απώλεια αίματος (κυρίως από το γαστρεντερικό)
  • κακή διατροφή – έλλειψη αιμοποιητικών στοιχείων (π.χ.παρατεταμένες δίαιτες σε ζωϊκά παράγωγα)
  • δυσπλασία – απλασία του μυελού – αιματολογικά νοσήματα
  • παρατεταμένη ακινησία – νεφρική ανεπάρκεια
  • αυτοάνοσα νοσήματα
  • χρήση φαρμάκων που καταστέλλουν τον μυελό

Με την Γενική αίματος διαπιστώνουμε την αναιμία με την άμεση μέτρηση του αιματικρίτη (HCT) και της αιμοσφαιρίνης (HGB) που σε συνδιασμό δείχνουν την περιεκτικότητα του αίματος σε ερυθρά αιμοφαίρια και την ποιότητα τους σε περιεκτικότητα αιμοσφαιρίνης.

Παράλληλα ελέγχουμε ειδικές παραμέτρους που την κατηγοριοποιούν σε πρώτο στάδιο τον τύπο της αναιμίας. Μεταξύ των παραμέτρων που ελέγχονται είναι οι εξής :

  • μέσος όγκος ερυθρών (MCV) με έμμεσες πληροφορίες σε σιδηροπενία (-), έλλειψη αιμοποιητικών βιταμινών(+), δυσπλασία(+), στίγμα μεσογειακής (-) κ.α.
  • μέση περιεκτικότητα και συγκέντωση αιμοσφαιρίνης (MCH, MCHC) που αξιολογεί κυρίως τις σιδηροπενίες
  • εύρος κατανομής ερυθρών (RDW-CV) που αξιολογεί κυρίως στο στίγμα της μεσογεικής αναιμίας, της μυελικής δυσπλασίας και τουβαθμού ανανέωσης των ερυθροκυττάρων

Μικροσκοπική εξέταση αίματος: ελέγχεται στο μικροσκόπιο η μορφολογία και η ποιότητα του συνόλου των κυττάρων του αίματος (ερυθρά, λευκά, αιμοπετάλια) για την περαιτέρω κατηγοριοποίηση της αναιμίας, ενώ ελέγχεται επιπλέον πιθανή υποψία αιματολογικού νοσήματος ή δυσπλασίας του μυελού.

Ταχύτητα καθίζησης ερυθροκυττάρων (ΤΚΕ): αποκλείουμε την ύπαρξη μακροχρόνιου φλεγμονώδους νοσήματος ή σοβαρού νοσήματος του μυελού, ή άλλου κεντρικού νοσήματος που μπορεί να έχει προκαλέσει την αναιμία.

Δικτυοερυθροκύτταρα (ΔΕΚ) που δείχνουν το ρυθμό ανανέωσης των ερυθροκυττάρων δίνοντας πληροφορίες για την παραγωγικότητα του μυελού

Σίδηρος (Fe) και οι βασικές του αποθήκες φερριτίνη (Ferr) και τρανσφερίνη (Trf): εκτιμούν την επάρκεια του σιδήρου στον οργανισμό. Η απλή μέτρηση σιδήρου δεν επαρκεί, αφού ο σίδηρος παρουσιάζει ιδιαίτερα μεγάλες διακυμάνσεις από μέρα σε μέρα, ακόμη και εντός της ημέρας. Αυτό συμβαίνει γιατί ο σίδηρος, ως τοξικό μέταλλο που είναι, βρίσκεται ελεύθερος σε μικροποσότητες στο αίμα για τις άμεσες ανάγκες του οργανισμού, ενώ ο κύριος όγκος του είναι αποθηκευμένος κυρίως στην φερριτίνη και την τρανσφερίνη. Ακόμα ‘ψευδώς χαμηλές’ τιμές σιδήρου μπορούν να εμφανιστούν για πολλούς λόγους (κούρααση – φλεγμονές – πυρετός κ.α.), οι οποίες αποκαλύπτονται μόνο με την ταυτόχρονη μέτρηση των αποθηκών. Σημειώστε ότι χορήγηση σιδήρου σε άτομα με ‘ψευδώς χαμηλά’ αποτελέσματα σιδήρου, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά

C αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP): η μέτρησή της πραγματοποιείται για να αποκλεισθεί η παρουσία φλεγμονής, η οποία μπορεί να δώσει ‘ψευδείς’ τιμές σε σίδηρο, φερριτίνη και τρανσφερίνη, δυσχεραίνοντας έτσι την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.

Σιδηροδεσμευτική ικανότητα (TIBCπαρέχουν πληροφορίες για την επαρκή μεταφορά του σιδήρου μέσα στον οργανισμό, και την ικανότητα του να τον απορροφήσει .

Φυλλικό οξύ (Folic acid) και βιταμίνη Β12 (Vit. B12): αποτελούν τις πλέον απαραίτητες αιμοποιητικές βιταμίνες. Συχνά τις βρίσκουμε σε χαμηλά επίπεδα σε άτομα με κακή διατροφή ή σε ηλικιωμένους, οι οποίοι υποσυτίζονται ή εμφανίζουν δυσκολία στην απορρόφηση τους λόγω ηλικίας ή χρήσης φαρμάκων.

Γαλακτική αφυδρογονάση (LDH) και ολική χολερυθρίνη (TBil): με τη μέτρησή τους διαπιστώνουμε εάν υπάρχει φυσιολογικός τρόπος ανανέωσης – αναγέννησης του αίματος, και αποκλείονται καταστάσεις αιμόλυσης – καταστροφής του αίματος εντός του οργανισμού.

Κοιλιοκάκη: είναι μια έντονα κληρονομικά μεταδιδόμενη αυτοάνοση πάθηση. Χαρακτηρίζεται από δυσανεξία στη γλουτένη (πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη). Στην πάθηση αυτή παρεμποδίζεται η απορρόφηση του σιδήρου και της βιταμίνης Β12 και μπορεί μακροχρόνια να δημιουργήσει χρόνια σιδηροπενική αναιμία και την αντίστοιχη έλλειψη της βιταμίνης. Με τη μέτρηση των αντισωμάτων έναντι της γλοιαδίνης IgG/IgA, της ιστικής τραγλουταμινάσης IgG/IgM, και του ενδομυΐου IgG/IgM ανιχεύουμε την πάθηση έμμεσα, χωρίς την ανάγκη γαστροσκόπισης. Οι εξετάσεις αυτές προτείνονται σε περιπτώσεις αδιευκρίνιστης μακροχρόνιας αδυναμίας συγκράτησης των επιπέδων φερριτίνης, μετά από αγωγή με σίδηρο.

 Αιμοσφαιρίνη κοπράνων (HGBocc) : προτείνεται σε διαπιστωμένη σιδηροπενία οξείας φάσης και σε άτομα ύποπτα για απώλεια αίματος από το γαστρεντερικό σύστημα.

 

Δεν απαιτείται συγκεκριμένη προετοιμασία ή κάποια ιδιαίτερη δίαιτα για τις αναλύσεις αυτές, και η αιμοληψία μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Για την συλλογή των κοπράνων:

  • Συλλέγουμε μικρό δείγμα κένωσης σε ειδικό συλλέκτη.

Τα αποτελέσματα των αιματολογικών και βιοχημικών αναλύσεων δίνονται αυθημερόν, τα αποτελέσματα για τα αντισώματα της κοιλιοκάκης σε 3 εργάσιμες.

 

 

 

Το κόστος ποικίλλει, ανάλογα με τις αναλύσεις που θα επιλεγούν :

Ο βασικός έλεγχος περιλαμβάνει τον απλό έλεγχο για σιδηροπενία (γεν. αίματος, σίδηρος, φερριτίνη) και κοστίζει 25 ευρώ

Ένας πληρέστερος έλεγχος (γεν. αίματος, ΤΚΕ ,ΔΕΚ,ΤΙΒC, σίδηρος, φερριτίνη, CRP, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β12) 70 ευρώ.

 

Ανδρών από 65 ετών

Το πακέτο των αναλύσεων μπορεί να διαμορφωθεί με επιπλέον αναλύσεις σύμφωνα με τις ατομικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες.

Τα αποτελέσματα δίνονται την επόμενη ημέρα

Στον προληπτικό έλεγχο των ανδρών μεγαλύτερης ηλικίας, χρησιμοποιούμε το γενικό check up , και αναλύουμε επιπλέον τον προστάτη, πρόσθετους βιοχημικούς δείκτες, επίπεδα ιχνοστοιχείων και βιταμινών που μπορεί να διαταραχθούν από πιθανή κακή – ελλειπή απορρόφηση τροφών ή  και πιθανή αφυδάτωση. Προαιρετικά ελέγχονται δείκτες νεοπλασίας των κυριότερων οργάνων, καθώς και η βιοχημική ρύθμιση του θυρεοειδούς.

Πέρα λοιπόν από τις αναλύσεις του γενικού Check Up (  Γενική αίματος με μέτρηση λευκών και αιμοπεταλίων, ΤΚΕ, Σάκχαρο, Ουρία, Κρεατινίνη, Ουρικό οξύ, Χοληστερίνη HDL, LDL, Τριγλυκερίδια, Ολικά λιπίδια, Αθηρωματικό δείκτη, , γ-GT, τρανσαμινάσες, σιδηρο,ηλεκτρολυτες, γενική ούρων ), προτείνονται οι :

  • PSA (προστατικό αντιγόνο) , δίνει ασφαλή εικόνα για την υγεία του προστάτη σε αυτές τις ηλικίες, διαχωρίζοντας την αναμενόμενη για την ηλικία υπερπλασία του προστάτη από  πιθανό καρκίνο του ιστού.
  • Βιταμίνη Β12 (Vit. B12) και Φυλλικό Οξύ (Folic Acid) είναι διατροφικά στοιχεία που συχνά παρουσιάζονται σε χαμηλές τιμές στις ηλικίες αυτές, λόγω των χαμηλών αναγκών σε ποσότητα της προσλαμβάνουσας τροφής αλλά και λόγω προβλημάτων απορρόφησης που εντείνονται από πιθανή πολυφαρμακία. Χαμηλές τιμές συσχετίζονται με αναιμία, κόπωση, καχεξία, μέχρι και νευρολογικά προβλήματα.
  • Λευκώματα (Total Proteins)Αλβουμίνες (Alb) και Σφαιρίνες (Glob) αποτελούν έμμεσους δείκτες σωστής διατροφής (ποσοτικά και ποιοτικά) αλλά και δείκτες της σωστής λειτουργίας του ηπατικού μεταβολισμού και της γενικότερης υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος. Πρηξίματα στα κάτω άκρα, πυρετοί, πόνοι στα οστά, αποτελούν μερικές από τις ενδείξεις διαταραχών των λευκωμάτων.
  • Το Ασβέστιο (Ca,) ο Φώσφορος (P) και το Μαγνήσιο (Mg) αποτελούν τα κύρια ιχνοστοιχεία του ανθρώπου. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, προβλήματα δυσαπορρόφησης τροφών, αλλαγή στις διατροφικές συνθήκες αλλά και λήψη φαρμάκων, μπορούν να τροποποιήσουν σημαντικά τα επίπεδά τους, υποβαθμίζοντας την υγεία των μεγαλύτερων ανδρών. Κνιδώσεις και μυϊκές κράμπες αποτελούν ισχυρή ένδειξη διαταραχών των ιχνοστοιχείων αυτών.
  • Οι ηλεκτρολύτες – Νάτριο (Να+) και Κάλιο (Κ+) Χλώριο( Cl-) είναι τα σημαντικότερα άλατα του οργανισμού τα οποία ρυθμίζονται μέσω των νεφρών. Επειδή η λειτουργία των νεφρών επιδεινώνεται σημαντικά σε μεγαλύτερες ηλικίες, διαταραχή των επιπέδων τους μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, υπνηλία και να επηρεάσει τις πνευματικές λειτουργίες, μέχρι και να απορρυθμίσει σε επικίνδυνο βαθμό την καρδιακή λειτουργία. Οι εξετάσεις αυτές είναι απολύτως απαραίτητες σε περιπτώσεις χρόνιων φαρμακευτικών αγωγών και ειδικά σε περιπτώσεις διουρητικών και καρδιολογικών φαρμάκων που απορρυθμίζουν τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών.
  • TSH (θυρεοτρόπος ορμόνη) αποτελεί τη βασική εξέταση που ελέγχει την παραγωγική ικανότητα αλλά και τη ρύθμιση του θυρεοειδούς. Πιθανός υποθυρεοειδισμός προκαλεί την συχνά παρατηρούμενη καχεξία και κατάθλιψη στα μεγαλύτερα άτομα.

Προεραιτικά μπορούν να γίνουν επιπρόσθετα: 

  • Βιταμίνη D3 είναι απαραίτητη για την πρόσληψη του ασβεστίου στα οστά, ενώ έχει αντικαρκινική δράση, και ιδιαίτερα στη σημαντική μείωση της πιθανότητας προστατικού καρκίνου
  • οι καρκινικοί δείκτες CEA (καρκινοεμβρυϊκό αντιγόνο), aFP (α-εμβρυϊκή πρωτεΐνη), CA 19-9 (καρκινικό αντιγόνο 19-9) σε συνδυασμό οι δείκτες αυτοί ανιχνεύουν τις συχνές για την ηλικία φλεγμονές του γαστρεντερικού συστήματος και των οργάνων της κοιλιακής χώρας γενικότερα, ή και πιθανές νεοπλασίες.

Σαν προετοιμασία για την πρωϊνή αιμοληψία και εξέταση, προτείνονται τα εξής :

  • να γίνει υποχρεωτικά λήψη γεύματος το προηγούμενο βράδυ.
  • η λήψη του τελευταίου γεύματος να γίνει μέχρι και 11-12 ώρες πριν την αιμοληψία.
  • το βραδινό γεύμα να έχει τα λιγότερα δυνατά ζωικά λιπαρά (εάν εμπεριέχει τυριά, λιπαρά γαλακτοκομικά και κρέατα).
  • το πρωΐ να μη γίνει λήψη γεύματος, παρά μόνο καφέ και μία φρυγανιά, με ελεύθερη κατανάλωση νερού.

 Για τη λήψη των ούρων :

  • συλλέγονται τα πρώτα πρωϊνά.
  • τοπική πλύση με άφθονο νερό, χωρίς σαπούνι.
  • τα πρώτα ούρα της ούρησης τα απορρίπτουμε και συλλέγουμε μία μικρή ποσότητα από τα μεσαία της ούρησης, σε ειδικό ουροσυλλέκτη.

 

Αρθρίτιδες

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πλέον συχνή μορφή αρθρίτιδας και προκαλείται από τραυματισμούς, αλλά και κατά τη γήρανση του οργανισμού. Τα ποσοστά των αδρών και γυναικών που νοσούν είναι τα ίδια μέχρι τα 50-55, αλλά μετά την ηλικία αυτή εμφανίζεται σε μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες. Η αλλοίωση των χαρακτηριστικών των συνδέσμων δίνει έντονους πόνους και μειώνει τη λειτουργικότητά τους.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι χρόνια αυτοάνοση νόσος. Πέρα των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας, δίνει πυρετό και καχεξία. Το 75% των ασθενών είναι γυναίκες.

Η ποδάγρα προσβάλλει κυρίως άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας και προκαλείται από εναποθέσεις κρυστάλλων ουρικού οξέος στους συνδέσμους. Χαρακτηριστικός είναι ο πόνος στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού.

 Προτείνονται οι παρακάτω εξετάσεις, μερικά ή συνολικά, ανάλογα με την κατάσταση :

 Γενική αίματος, ΤΚΕ, ουρία (Urea), κρεατινίνη (Crea), ουρικό οξύ (Uric Acid), τρανσαμινάσες(ALT/AST), ασβέστιο (Ca), λευκώματα (TP), αλβουμίνες (Αlb): εκτελούνται με σκοπό να ελεγχθεί το αιμοδυναμικό σύστημα, καθώς και η νεφρική και ηπατική λειτουργία που επηρεάζονται από τις αρθρίτιδες.

 C – αντιδρώσα πρωτεϊνη (CRP): εκτιμά το επίπεδο φλεγμονής που επιφέρουν οι αρθρίτιδες.

 Ρευματοειδής παράγοντας (RF): χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και παρακολούθηση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

 Αντικιτρουλινικά αντισώματα (anti-CCP): χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με την RF για τη διαγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

 Αντιπυρηνικά αντισώματα (ANA): αξιολογούνται στη ρευματοειδή αρθρίτιδα για την περαιτέρω εκτίμηση της αυτοάνοσης νόσου (μπορεί να συνδυάζεται και με άλλα νοσήματα).

Δεν απαιτείται συγκεκριμένη προετοιμασία ή κάποια ιδιαίτερη δίαιτα για τις αναλύσεις αυτές, και η αιμοληψία μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας

Τα αποτελέσματα δίνονται  σε 2 εργάσιμες.

Το κόστος των αναλύσεων ξεκινάει απο τα 30 ευρώ  (ΤΚΕ, CRP, RF, ουρικό οξύ) και για τον πλήρη έλεγχο φτάνει στα 130 ευρώ

 

Γυναίκες σε εμμηνόπαυση

Το κόστος ξεκινάει από τα 60 ευρώ με τις αναλύσεις του βασικού check up και Σίδηρο, Ασβέστιο και Φερριτίνη

Ο συνδυασμός των αναλύσεων του βασικού check up με τις αναλύσεις PTH, 25 (OH)D3, , freeT4, TSH, CEA, CA125 έχει κόστος 120 ευρώ.

Τα αποτελέσματα των αιματολογικών αναλύσεων δίνονται σε 2-3 ημέρες.

Με την εμμηνόπαυση ο έλεγχος στις γυναίκες ξεκινά με το βασικό Check up, τον έλεγχο της σιδηροπενίας και του θυρεοειδούς όπως και για τις γυναίκες νεότερης ηλικίας. Όμως η συμπεριφορά του μεταβολισμού της γυναίκας τροποποιείται σε αρκετά επίπεδα. Μεταξύ των μεταβολών που μας ενδιαφέρουν περισσότερο είναι η διαφοροποίηση του λιπιδαιμικού προφίλ (κυρίως στις χοληστερίνες) και του μεταβολισμού των οστών που εκφράζεται με οστεοπενία ή οστεοπόρωση, οπότε και εκτελούμε σειρά νέων εξετάσεων. Πρόσθετος έλεγχος μπορεί να γίνει και για νεοπλασματικά νοσήματα των γεννητικών οργάνων και του εντέρου.

Έτσι, πέρα των αναλύσεων του βασικού Check up προτείνονται οι εξετάσεις :

Η φερριτίνη (Ferr)  για τη διερεύνηση πιθανής έλλειψης σιδήρου. Ενδείξεις σιδηροπενίας είναι τα εύθραυστα μαλλιά και νύχια, αίσθημα κόπωσης και λιποθυμικές τάσεις.

Ασβέστιο (Ca) που είναι ένα από τα βασικότερα ιχνοστοιχεία του μεταβολισμού και συσχετίζεται με τη φυσιολογία πολλών συστημάτων του οργανισμού, όπως του θυρεοειδή, νεφρών, οστών κ.α.

.Παραθορμόνη (PTH) που αποτελεί τη βασική ρυθμιστική ορμόνη στο μεταβολισμό του ασβεστίου και των οστών.

Βιταμίνη D3 25(OH) που είναι η υπεύθυνη βιταμίνη για την αποτελεσματική απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά, με έντονη προστατευτική δράση έναντι των ιώσεων και των καρκίνων.

T3 (τριϊωδοθυρονίνη), fT4 (ελεύθερη θυροξίνη), TSH (θυρεοτρόπος ορμόνη), anti-TPO (αντιθυρεοειδικά αντισώματα), anti-TG (αντιθυρεοσφαιρινικά αντισώματα) που αποτελούν ένα πακέτο αναλύσεων του θυρεοειδούς με το οποίο ελέγχεται τόσο η βιοχημική απόδοση και ρύθμιση του θυρεοειδούς, όσο και η ύπαρξη αυτοαντισωμάτων που μπορεί να καταστρέψουν τη λειτουργία του σε βάθος χρόνου. Οι γυναίκες παρουσιάζουν γενικά αυξημένες πιθανότητες σε θυρεοειδοπάθειες, οι οποίες μπορούν να απορρυθμίσουν κατά επικίνδυνο τρόπο την καρδιακή λειτουργία αλλά και το γενικότερο μεταβολισμό και ψυχισμό της γυναίκας.

CEA (καρκινοεμβρυϊκό αντιγόνο), CA 19.9 (καρκινικό αντιγόνο 19.9), CA 15.3 (καρκινικό αντιγόνο 15.3), CA 125 (καρκινικό αντιγόνο 125). Με αυτές τις αναλύσεις είναι δυνατόν να ανιχνεύσουμε φλεγμονές αλλά και νεοπλασίες σε έγκαιρο χρόνο, σε ωοθήκες μαστούς, αλλά και στο ήπαρ και έντερο.

Σαν προετοιμασία για την πρωϊνή αιμοληψία και εξέταση, προτείνονται τα εξής :

  • να γίνει υποχρεωτικά λήψη γεύματος το προηγούμενο βράδυ.
  • η λήψη του τελευταίου γεύματος να γίνει μέχρι και 11-12 ώρες πριν την αιμοληψία.
  • το βραδινό γεύμα να έχει τα λιγότερα δυνατά ζωικά λιπαρά (εάν εμπεριέχει τυριά, λιπαρά γαλακτοκομικά και κρέατα).
  • το πρωΐ να μη γίνει λήψη γεύματος, παρά μόνο καφέ και μία φρυγανιά, με ελεύθερη κατανάλωση νερού.

 Για τη λήψη των ούρων :

  • συλλέγονται τα πρώτα πρωϊνά.
  • τοπική πλύση με άφθονο νερό, χωρίς σαπούνι.
  • τα πρώτα ούρα της ούρησης τα απορρίπτουμε και συλλέγουμε μία μικρή ποσότητα από τα μεσαία της ούρησης, σε ειδικό ουροσυλλέκτη.

.

 

Διαταραχές έμμηνου ρύσης & Γονιμότητα

Η αστάθεια του κύκλου της γυναίκας μπορεί να προέλθει από πολλές αιτίες. Οι αιματολογικές εξετάσεις θα ανιχνεύσουν ορμονικές διαταραχές, αναιμίες και λοιμώξεις που μπορούν να επηρεάσουν τον κύκλο της γυναίκας αλλά και τη γονιμότητά της, συχνά σε πολύ μεγάλο βαθμό.

 Γενική αίματος, C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), σίδηρος (Fe) φεριττίνη (Ferr): χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση της επάρκειας του σιδήρου στις γυναίκες γόνιμης ηλικίας. Σε περιπτώσεις έντονης σιδηροπενίας, μπορεί να παρατηρηθούν μεγάλες αστάθειες στον κύκλο, ακόμα και αμηνόρροια για κάποιο διάστημα.

 LH (ωχρινοτρόπος ορμόνη), FSH (θυλακιοτρόπος ορμόνη), οιστραδιόλη (E2), προγεστερόνη (PRG): οι βασικές ορμόνες ρύθμισης του κύκλου της γυναίκας, που είναι υπεύθυνες για την ωρίμανση του ωαρίου και την αγγίστρωσή του στον πλακούντα.

 Προλακτίνη (PRL): σε αυξημένες τιμές συσχετίζεται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, κατάσταση που αναφέρεται σαν ένας από τους σημαντικότερους λόγους υπογονιμότητας.

 Τεστοστερόνη, ελεύθερη τεστοστερόνη (Testo, freeTesto), DHEA (δεϋδροεπιανδροστερόνη), DHEA-S (θειϊκή δεϋδροεπιανδροστερόνη), Δ-4 (Δ-4 ανδροστενεδιόνη): ορμόνες γνωστές ως »ανδρογόνα», οι οποίες παρεμποδίζουν το φυσιολογικό κύκλο, ανταγωνιζόμενες τις θηλυκές ορμόνες.

 T3 (τριϊωδοθυρονίνη), freeT4 (ελεύθερη θυροξίνη), TSH (θυρεοτρόπος ορμόνη), anti-TPO (αντιθυρεοειδικά αντισώματα), anti-TG (αντιθυρεοσφαιρινικά αντισώματα): αναλύσεις του θυρεοειδούς, με τις οποίες ελέγχεται πιθανή δυσλειτουργία του αδένα που μπορεί να απορρυθμίσει τον κύκλο και να προκαλέσει υπογονιμότητα.

 CA 125 (καρκινικό αντιγόνο 125): δείκτης νεοπλασίας των ωοθηκών ο οποίος ανιχνεύει πιθανή ενδομητρίωση (φλεγμονή των ωοθηκών), που συσχετίζεται με υπογονιμότητα.

 Κολπικές καλλιέργειες: γίνονται για αερόβια και αναερόβια μικρόβια, μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα, χλαμύδια, παρασιτώσεις που μπορούν να επηρεάσουν τον κύκλο, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και υπογονιμότητα σε περίπτωση που παραμείνουν αθεράπευτες μακροχρόνια.

 Αnti-mullerian hormone (ΑΜΗ) και Inhibin B (Ανασταλτίνη Β): η ανάλυσή τους προτείνεται επιπρόσθετα για γυναίκες άνω των 40, ώστε να εκτιμηθεί η επάρκεια διαθέσιμων ωαρίων για ωρίμανση και γονιμοποίηση.

Δε χρειάζεται κάποια διατροφική προετοιμασία, ούτε χρειάζεται να είμαστε νηστικοί πριν την αιμοληψία.

Οι αιματολογικές αναλύσεις πραγματοποιούνται τη 2η – 4η ημέρα του κύκλου (πρώτη θεωρείται η ημέρα που πρωτοεμφανίζεται η ρύση εάν είναι πριν τις 20.00 το βράδυ, αλλιώς λαμβάνεται ως πρώτη η επόμενη).

Η προγεστερόνη (PRG) γίνεται την 21η ημέρα.       

Οι καλλιέργειες λαμβάνονται τη 10η – 15η ημέρα του κύκλου και χρειάζεται να κλείσετε ραντεβού.

Τα αποτελέσματα δίνονται σε 2 – 3 εργάσιμες ημέρες.

Το κόστος των αναλύσεων ποικίλλει ανάλογα με την επιλογή των αναλύσεων που θα γίνουν, με το βασικό ορμονολογικό έλεγχο (Γεν. αίματος, CRP, Fe, Ferr, LH, FSH, PRL, E2, Testo, TSH) να κοστίζει 100 

 Οι κολπικές καλλιέργειες (πλήρεις) κοστίζουν 50 ευρώ.

 

Διαταραχές τριχοφυίας

Με το βασικό Check Up, γίνεται μία αρχική συνολική εποπτική εκτίμηση της υγείας μας (κυρίως της νεφρικής και ηπατικής λειτουργίας), ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει συστηματικό νόσημα που μπορεί να συμμετέχει στην χαμηλή ποιότητα του τριχωτού της κεφαλής.

Ελέγχονται ο σίδηρος (Fe), και τα αποθέματα του σιδήρου με την φερριτίνη (Ferr), γιατί σε καταστάσεις σιδηροπενίας τα μαλλιά λεπταίνουν, σπάνε, πέφτουν.

Οι βιταμίνες: φυλλικό οξύ (Folic acid), Β12 (Vit. B12), Α (Vit. A),C (Vit. C) ελέγχονται να είναι σε φυσιολογικά επίπεδα για την υγεία των μαλλιών.

Ο ψευδάργυρος (Zn) αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα στην υγιή κατασκευή των μαλλιών.

 LH (ωχρινοτρόπος ορμόνη), FSH (θυλακιοτρόπος ορμόνη), Testo (τεστοστερόνη), E2 (οιστραδιόλη) είναι η βασικές ορμόνες του οργανισμού με άμεση επίδραση στην τριχοφυία (υπερ και υπό τριχοφυΐα), σε άντρες και γυναίκες.

Με την μέτρηση των fT4 (ελεύθερη θυροξίνη) και TSH (θυρεοτρόπος ορμόνη), γίνεται η βασική εξέταση του θυρεοειδούς, ώστε να αποκλεισθούν πιθανός υπερθυρεοειδισμός και υποθυρεοειδισμός που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα των μαλλιών.

Σαν προετοιμασία για την πρωϊνή αιμοληψία και εξέταση, προτείνονται τα εξής :

  •  να γίνει υποχρεωτικά λήψη γεύματος το προηγούμενο βράδυ.
  •  η λήψη του τελευταίου γεύματος να γίνει μέχρι και 11-12 ώρες πριν την αιμοληψία.
  • το βραδινό γεύμα να έχει τα λιγότερα δυνατά ζωικά λιπαρά (εάν εμπεριέχει τυριά, λιπαρά γαλακτοκομικά και κρέατα).
  •  το πρωί να μη γίνει λήψη γεύματος, παρά μόνο καφέ και μία φρυγανιά, με ελεύθερη κατανάλωση νερού.
  • .

Τα αποτελέσματα δίνονται σε 3 ημέρες.

Το κόστος με διαμορφώνεται ανάλογα με τον βαθμό ελέγχου

 

Διατροφική δυσανεξία

Το τεστ δυσανεξίας επιλέγεται προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι συγκεκριμένων τροφών. Η αντίδραση αυτή μπορεί να προκαλέσει:
  • κατακράτηση υγρών και επομένως συντήρηση υψηλότερου βάρους.
  • κλείδωμα του μεταβολισμού σε χαμηλά επίπεδα και επομένως αδυναμία απώλειας βάρους με σχετικά χαλαρές δίαιτες.

Πολλές αναφορές υπάρχουν για περιπτώσεις δυσανεξίας, συμπτώματα φουσκωμάτων, δυσλειτουργιών του εντέρου, καχεξίας κ.α.

Στο συγκεκριμένο τεστ ανιχνεύονται αντισώματα IgG έναντι κάθε τροφής ξεχωριστά ( ΔΕΝ είναι τέστ πολικότητας των λευκών κυττάρων, ούτε τεστ ηλεκτομαγνητισμού του σώματος, τα οποία είναι με αμφίβολη επιστημονική στήριξη και χρησιμότητα).

Στο τέστ δυσανεξίας IgG, ανιχνεύονται αντισώματα έναντι των:

Αμύγδαλο , Τυρί Cottage , Πιπέρι , Αχλάδι , Ηλιόσπορος , Αμερικάνικο τυρί , Τυρί Cured , Μουρούνα , Πιπεριά , Γλυκοπατάτα , Μήλο , Μπιζέλια , Μέλι , Μαυρομάτικα , Τσάι  , Αγγινάρα , Κοτόπουλο , Αρνί , Ανανάς  , Τομάτα , Σπαράγγι , Σοκολάτα , Λεμόνι , Δαμάσκηνα , Πέστροφα , Αβοκάντο , Κανέλλα , Φακές , Χοιρινό , Τόνος  , Μπανάνα , Μαλάκια , Φασολάκια ,  Πατάτα , Γαλοπούλα , Κριθάρι , Μπακαλιάρος , Αστακός , Κουνέλι , Ρύζι , Καρύδι , Μοσχάρι κρέας , Καφές , Βύνη , Σίκαλη , Σιτάρι , Λάχανο , Cola Nut , Μελιτζάνα , Σολωμός  , Μαγιά φούρνου , Μπρόκολο , Καλαμπόκι , Μανιτάρι ,  Σαρδέλλα , Μαγιά μπύρας , Βούτυρο , Γάλα αγελάδος , Μουστάρδα , Γαρίδες , Γιαούρτι , Λαχανίδες , Αγγούρι , Βρώμη , Γλώσσα ψάρι , Ζάχαρη , Αυγό , Ελιά , Σόγια , Πεπόνι , Μελιτζάνα , Κρεμμύδι , Σπανάκι , Καρότο , Σκορδο , Πορτοκάλι ,  Κολοκύθες , Κουνουπίδι , Σταφύλι  , Μαϊντανός  , Καλαμάρι , Σέλινο , Γκρέιπ Φρουτ , Ροδάκινο , Φράουλα , Σέσκουλο ,  Αρακάς  , Αράπικο φιστίκι ,  Φασολάκια.

 

Δεν απαιτείται κάποια προετοιμασία ή δίαιτα, και η αιμοληψία μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Τα αποτελέσματα δίνονται εντός 5 ημερών.

Το κόστος του τεστ των 90 αναλύσεων είναι 300 ευρώ.

 

Αλλεργιολογικό Check Up

Με την μέτρηση των ηωσινοφίλων (ένας συγκεκριμένος τύπος λευκών κυττάρων του ανοσοποιητικού) και με την μέτρηση των ανοσοσφαιρινών IgE, ελέγχουμε αρχικά εάν υπάρχει αλλεργική αντίδραση στον οργανισμό.

Από την στιγμή που θα διαπιστωθεί η αλλεργία, εντοπίζουμε τις ουσίες φυσικές ή τεχνητές, οι οποίες προκαλούν αλλεργιολογικές αντιδράσεις μέσω εξειδικευμένων αναλύσεων, τα Rast test. Με τα Rast ανιχνεύουμε και μετράμε ποσοτικά  την ύπαρξη αντισωμάτων IgE αλλεργιολογικής αντίδρασηςγια, κάθε ουσία ξεχωριστά. Οι κύριες κατηγορίες είναι:

  • Rast G : ΓΥΡΗ από ΓΡΑΣΙΔΙΑ (αγριάδα, χλόη, γρασίδι, καλάμια, βρώμη, σίκαλη, καλαμπόκι κ.α.)
  • Rast W: ΓΥΡΗ από ΑΓΡΙΟΧΟΡΤΑ (ζιζάνια, μαργαρίτα, ραδίκι, τσουκνίδα, περδικάκιχαμομήλι, γαρύφαλλο, τριαντάφυλλό κ.α.)
  • Rast T : ΓΥΡΗ από ΔΕΝΤΡΑ (φουντουκιά, ελιά, καρυδιά, πλάτανο, φτελιά, ιτιά, ευκάλυπτο πορτοκαλιά, αμυγδαλιά, έλατο, μουριά κ.α.)
  • Rast D : ΑΚΑΡΕΑ
  • Rast H : ΣΠΙΤΙΚΗ ΣΚΟΝΗ
  • Rast B – K – O: ΥΦΑΣΜΑΤΑ (λινό, μαλλί, μετάξι, λάτεξ, βαμβάκι)
  • Rast F : ΤΡΟΦΗΜΑ

ΑΥΓΟ (ασπράδι, κρόκος, οβαλβουμινη που καταστρέφεται στο βρασμό, οβομυκίνη που δεν καταστρέφεται στο βρασμό)

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ( γάλα αγελάδας –κατσίκας –πρόβατου, γιαούρτι –γάλα σκόνη κ.α.)

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ (σιτάλευρο, αλεύρι σίκαλης, καλαμποκάλευρο, ρύζι, σουσάμι, γλουτένη κ.α.)

ΦΡΟΥΤΑ (πορτοκάλι, φράουλα, μήλο, ακτινίδιο, πεπόνι μπανάνα, ροδάκινο, σύκο, αβοκάντο, νεκταρίνι, βερίκοκο, κεράσι, δαμάσκηνο, σταφύλι, μανταρίνι, καρπούζι κ.α.)

ΚΑΡΠΟΙ (φυστίκι αράπικο – Αιγίνης, φουντούκι, αμύγδαλο, καρύδι, κάστανο κ.α.)

ΛΑΧΑΝΙΚΑ (αρακάς, σόγια, φασόλια, ντομάτα, καρότο πατάτα, κρεμμύδι, καλαμπόκι, σέλινο, κολοκύθι, μαρούλι, λάχανο, μπρόκολο, μελιτζάνα κ.α.)

ΚΡΕΑΣ (χοιρινό, μοσχαρίσιο, κοτόπουλο, αρνί, κουνέλι, γαλοπούλα)

ΨΑΡΙΑ (μπακαλιάρος, καβούρι, γαρία, μύδι, τόνος, σολωμός, χταπόδι, σαρδέλα, πέρκα, καλαμάρι, γλώσσα, πέστροφα, αστακός)

ΑΛΛΑ (μουστάρδα, κακάο, χαμομήλι, καφές, κανέλλα, τσάι, μέλι, ρίγανη κ.α.)

  • Rast E : ΕΠΙΘΗΛΙΑ ΖΩΩΝ (γάτα, σκύλος, άλογο, αγελάδα, κατσίκα, κουνέλι, χάμστερ, κοτόπουλο, πάπια, παπαγάλος, περιστέρι κ.α.)
  • Rast I  : ΕΝΤΟΜΑ (δηλητήριο μέλισσας – σφύκας, μύγα, κουνούπι, αλογόμυγα κ.α.)
  • Rast C : ΦΑΡΜΑΚΑ (σε διάφορα αντιβιοτικά πενικιλλίνη, ερυθρομυκίνη, amoxil, cefaclore, ciprofloxacin κ.α.)

Για λόγους οικονομίας και απλούστευσης του ελέγχου, διαθέτουμε συγκεκριμένα πακέτα ταυτόχρονης ανίχνευσης ομαδοποιημένων κατά κατηγορία αλλεργιογιογόνων, τα combined Rast . Τα κυριότερα  αυτής της κατηγορίας, είναι :

ΓΡΑΣΙΔΙΑ 

  • cRast GP1 Mίγμα γρασιδιών (άνθιση νωρίς): (g3) χλόη δενδρόκηπου, (g4) χλόη λιβαδιού, (g5) γρασίδι, (g6) τριφύλλι, (g8) χλόη με λουλούδια λιβαδιού
  • cRast GP2 Mίγμα γρασιδιών (άνθιση νωρίς): (g2) αγριάδα, (g5) γρασίδι, (g6) τριφύλλι, (g8) χλόη με λουλούδια λιβαδιού, (g10) σοργόν το χαλέπιον, (g17) πάσπαλον.
  • cRast GP4 Mίγμα γρασιδιών (άνθιση νωρίς): (g1) χλόη, (g5) γρασίδι, (g7) καλάμια, (g12) σίκαλη, (g13) γρασίδι κολλώδες

 ΓΥΡΗ ΖΙΖΑΝΙΩΝ

  • cRast WP3 Mίγμα αγριόχορτων: (w6) ζιζάνιο, αρτεμισία, (w9) αρνόγλωσσο, πεντάνευρο, δασσύλιο, (w10) βρωμόχορτο η κλουβίδα, χηνοπόδιο, (w12) χρυσή ράβδος, (w20)τσουκνίδα.

ΓΥΡΗ ΔΕΝΤΡΩΝ 

  • cRast TP4 Mίγμα γύρης δέντρων: (t7) δρύς, βελανιδιά, (t8) φτελιά, (t11) πλάτανος, (t12) ιτέα η αιγείος, ιτιά, (t14) λεύκα.

ΕΙΣΠΝΕΟΜΕΝΑ

  • cRast IP8 Eισπνεόμενα: (d1) ακάρι, (e1) επιθήλιο – πιτυρίδα γάτας, (e5) πιτυρίδα σκύλου, (g6) φλέως η λειμώνιος, τριφύλλι (γύρη), (g12) καλλιεργημένη σίκαλη (γύρη), (m2) cladosporium herbarum, (t3) σημύδα η ακροχοδωνώδης (γύρη), (w6) ζιζάνιο, αρτεμισία (γύρη).
  • cRast IP10 Eισπνεόμενα εποχιακά: (t9) ελιά (γύρη), (t11) πλάτανος (γύρη), (t23) κυπαρίσσος η αειθαλής, κυπαρίσσι (γύρη), (w9) αρνόγλωσσο, πεντάνευρο, δασύλιο (γύρη), (w19) περδικάκι (γύρη).

ΤΡΟΦΗΜΑ

  • cRast FP5 : (f1) ασπράδι αυγού, (f2) γάλα αγελάδος, (f3) μπακαλιάρος, (f4) σιτάλευρο, (f13) αράπικο φιστίκι, (f14) σόγια.
  • cRast FP 15 μείγμα φρούτων : (f33) πορτοκάλι, (f49) μήλο, (f92) μπανάνα, (f95) ροδάκινο
  • cRast FP 1 μείγμα ξηρών καρπών :  (f13) αράπικο φυστίκι, (f17) φουντούκι, (f18) φιστίκι Βραζιλίας, (f20) αμύγδαλο, (f36) καρύδα.
  • cRast FP51 Mείγμα λαχανικών και μουστάρδας: (f25) ντομάτα, (f31) καρότο, (f35) πατάτα, (f47) σκόρδο, (f89) μουστάρδα.
  • cRast FP2 Mείγμα ψαριών/οστρακοειδών: (f3) μπακαλιάρος, (f24) γαρίδα, (f37) μύδι, (f40) τόνος, (f41) σολωμός.
  • cRast fx71 : Μείγμα καρυκευμάτων : (f265)κύμινο, (Rf266) μοσχοκάρυδο, (Rf267) κάρδαμο, (f268) γαρύφαλο
  •  cRast fx72 : Μείγμα καρυκευμάτων : (f269) βασιλικός, (Rf219) μάραθος, (f270) πιπερόριζα, (f271) γλυκάνισο

ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ ΖΩΩΝ

  • cRast EP70 μείγμα τρωκτικών : (e6) ινδικό χοιρίδιο, (e82) επιθήλιο κουνελιού, (e84) επιθύλιο χάμστερ, (e87) αρουραίος, (e88) ποντίκι
  • cRast EP71 φτερά πτηνών φάρμας: (e70) φτερά χήνας, (e85) φτερά κοτόπουλου, (e86) φτερά πάπιας, (e89) φτερά γαλοπούλας
  • cRast EP72 φτερά πτηνών οικιακών : (e78) γτερά αυστραλιανού παπαγάλου, (e91) φτερά παπαγάλου, (e201) φτερά καναρινιού

ΣΚΟΝΗΣ ΣΠΙΤΙΟΥ 

  • HP1 Mείγμα οικιακής σκόνης: (h1) σπιτική σκόνη, (d1) ακάρι, (d2) ακάρι, (i6) κατσαρίδα.

ΜΑΓΙΑ ΜΥΚΗΤΕΣ

  • cRAST MP1: (m1) penicillium notatum, (m2) cldosporium herbarum,(m3) aspergillus fumigatus, (m5) candida albicans, (m6) latenaria alternata

ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ – ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΑ 

  • cRAST paX6 : (k78) οξίδιο αιθυλαινίου, (k79) φθαλικό οξύ, (k80) φορμαλδεϋδη, (k85) chloramin T

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν απαιτείται κάποια προετοιμασία ή δίαιτα, και η αιμοληψία μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας

Τα αποτελέσματα δίνονται εντός 5 ημερών.

Το κόστος για:

  • Mέτρηση ηωσινοφίλων – IgE είναι 23 ευρώ.
  • Mέτρηση κάθε εξειδικευμένου Rast είναι 12 -15 ευρώ.
  • Mέτρηση κάθε combined Rast είναι 25 -30 ευρώ αναλόγως τον τύπο.

 

Θρομβοφιλία

Θρομβοφιλία χαρακτηρίζεται η κατάσταση κατά την οποία αιματολογικές διαταραχές δίνουν την τάση σχηματισμού θρόμβων σε οποιοδήποτε τυχαίο σημείο του σώματος.

Ο σχηματισμός των θρόμβων μπορεί να προκληθεί από επίκτητους – περιβαλλοντικούς παράγοντες ή από γεννητικά μεταδιδόμενους παράγοντες ή και από τον συνδιασμό τους. Η θρομβοφιλία συσχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα, εμφράγματα του μυοκαρδίου, αποφρακτικά εγκεφαλικά, πνευμονικές εμβολές, ακόμα και σε νεαρές ηλικίες, αλλά και με αποβολές κυήσεως.

Οι βιοχημικές και ανοσολογικές αναλύσεις θρομβοφιλίας απευθύνονται σε άτομα που

  •  παρουσιάζουν προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό θρομβώσεων
  •  πληρούν τα κριτήρια καρδιαγγειακού κινδύνου ( κάπνισμα, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία κ.α.)
  •  θα προβούν σε λήψη αντισυλληπτικών

Ο αρχικός βιοχημικός και ανοσολογικός έλεγχος της θρομβοφιλίας γίνεται με αναλύσεις που ανιχνεύουν άμεσα διαταραχές στην πήξη, με μέτρηση των αντίστοιχων παραγόντων πήξης ουσιών και ανίχνευση παραγόντων του ανοσοποιητικού που προκαλούν θρομβοφιλία.

Για την σταδιακή ανάλυση των παραγόντων αυτών, προτείνουμε τα δύο ακόλουθα πακέτα ελέγχου :

Α’ Επίπεδο ελέγχου

Γίνεται μέτρηση βασικών παραγόντων πήξης και του βασικού δείκτη ενδοαγγειακής φλεγμονής που συσχετίζονται με θρομβοφιλία.

 Αιμοπετάλια (Plt): αποτελούν τα κύτταρα του φυσικού μηχανισμού σχηματισμού των θρόμβων και της αιμόστασης. Αυξημένες τιμές τους, που συχνά παρατηρούμε σε φλεγμονώδεις διαδικασίες, είναι ένδειξη αυξημένου κινδύνου σχηματισμού θρόμβων.

 Χρόνος προθρομβίνης (PT – INR): εκτελείται ως αρχική εξέταση του χρόνου πήξης του αίματος σε εργαστηριακές συνθήκες. Αν βρεθούν χαμηλές τιμές που υποδεικνύουν υπερπηκτικότητα (INR < 1.00), τότε προτείνεται η επανάληψη σε άλλη ημέρα και πιθανά η εκτέλεση συμπληρωματικών δοκιμών.

 Μερικός χρόνος θρομβοπλαστίνης (ΑΡΤΤ): εκτελείτε ως συμπληρωματική προς το PT-INR μέτρηση χρόνου πήξεως σε εργαστηριακές συνθήκες. Παρατεταμένοι χρόνοι APTT συσχετίζονται με αυτοάνοσα νοσήματα που προκαλούν θρομβοφιλία.

 Ινωδογόνο (Fibr): αποτελεί την ‘πρώτη ύλη’ για τον φυσιολογικό σχηματισμό θρόμβων και αιμόστασης. Αυξημένα επίπεδα συσχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες σχηματισμού θρόμβου. Το ινωδογόνο αυξάνει σε φλεγμονώδεις καταστάσεις (και στο κάπνισμα) που προκαλούν καρδιαγγειακές παθήσεις.

 Δ-Διμερή (D-Dimers): είναι τα προϊόντα αποικοδόμησης του ινωδογόνου και των θρόμβων που πιθανώς έχουν σχηματισθεί πρόσφατα. Αυξημένα επίπεδα τους υποδεικνύουν γενικότερα παρούσα θρομβοτική κατάσταση του οργανισμού, και αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολής.

 Ομοκυστεΐνη (Hcy): είναι δείκτης ενδοαγγειακής φλεγμονής. Υψηλές τιμές της ομοκυστεϊνης μπορεί να προέρχονται από έλλειψη βιταμινών, κάπνισμα, παχυσαρκία ή από γενετικούς παράγοντες. Είναι η ίδια ερεθιστικός παράγοντας των αγγείων και οι τιμές της είναι ανάλογες με την πιθανότητα σχηματισμού θρόμβων.

 Β’ Επίπεδο ελέγχου

Εάν η εικόνα που έχουμε από το α’ επίπεδο δεν είναι ικανοποιητική, τότε αναζητούμε πιθανές πηγές της θρομβοφιλίας από διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος και αυτοάνοσα νοσήματα.

 Πρωτεΐνες S και C (PrS και PrC): αντανακλούν την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος. Χαμηλές τιμές τους δείχνουν πιθανή μακροχρόνια εξάντληση του ανοσοποιητικού συστήματος (πιθανό μακροχρόνιο αυτοάνοσο νόσημα) και την αυξημένη πιθανότητα σχηματισμού θρόμβων.

Αντιπηκτικό λύκου (ptt-la): ανιχνεύει την ύπαρξη αυτοάνοσου λύκου που ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου θρομβοτικών επεισοδίων.

Αντικαρδιολιπίνες (αCL IgG, αCL IgM, αCL IgA): είναι αυτοαντισώματα υπεύθυνα για το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο. Τα συγκεκριμένα αυτοαντισώματα επηρεάζουν τα αγγεία και δίνουν αυξημένη πιθανότητα σχηματισμού θρόμβων.

 Περαιτέρω μοριακός έλεγχος για θρομβοφιλία (ανίχνευση γονιδιακών μεταλλάξεων που προκαλούν θρομβοφιλία) προτείνεται σε περιπτώσεις όταν απαιτείται έλεγχος:

  • σε περιπτώσεις υπογονιμότητας ή καθ’έξιν αποβολών.
  • σε αδιευκρίνιστο προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων – θρομβοεμβολών
  • για να διευκρινιστούν μη αναμενόμενα αποτελέσματα των ανωτέρω ελέγχων όπως πιθανή υψηλή ομοκυστεΐνη.

Για τις εξετάσεις δεν απαιτείται συγκεκριμένη προετοιμασία ή κάποια ιδιαίτερη δίαιτα, καθότι οι τροφές δεν επηρεάζουν την πηκτικότητα του οργανισμού. Η αιμοληψία ωστόσο είναι προτιμότερο να πραγματοποιηθεί πρωϊνή ώρα.

Τα αποτελέσματα δίνονται την επόμενη εργάσιμη ημέρα για τις αναλύσεις α’ επιπέδου και σε 5 ημέρες για τις αναλύσεις β’ επιπέδου.

Το κόστος των αναλύσεων διαμορφώνεται ανάλογα με το επίπεδο του ελέγχου. Αναφορικά, αυτό είναι:

 Α’ επιπέδου :  90 ευρώ

B’ επιπέδου : 150 ευρώ

 

Κολπίτιδες

Οι κολπίτιδες είναι συνήθεις φλεγμονώδεις καταστάσεις στον κόλπο και την γενικότερη κατώτερη γεννητική περιοχή της γυναίκας. Μπορεί να προκληθούν από :

  • λοιμώξεις βακτηριδίων, μυκήτων και ιών (οι οποίες μπορεί να είναι και σεξουαλικά μεταδιδόμενες)
  • ερεθισμούς από χημικά σε κρέμες, σπρέι και από επαφή με συγκεκριμένα ρούχα

Οι κολπίτιδες είναι πολλές φορές ασυμπτωματικές, Στην περίπτωση όμως που παρουσιάζουν συμπτώματα, αυτά μπορεί να είναι :

  • Μη αναμενόμενες εκκρίσεις με ιδιάζουσα – δυσάρεστη οσμή
  • Αίσθηση καψίματος κατά την ούρηση
  • Φαγούρα ή ερυθρότητα στην εξωτερική ουρογεννητική περιοχή
  • Ενόχληση ή πόνος κατά ή και μετά την σεξουαλική επαφή

Οι αναλύσεις που γίνονται προληπτικά για την ανίχνευση λοιμώξεων του κόλπου, είναι :

Α’ επίπεδο σε μη σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις

  • Άμεση μικροσκοπική εξέταση κολπικών υγρών για την εκτίμηση της χλωρίδας και φυσιολογίας του κόλπου
  • Καλλιέργεια για αερόβιους και αναερόβιους μικροοργανισμούς
  • Καλλιέργεια για μύκητες

Μπορεί να ζητηθεί αντιβιόγραμμα σε περίπτωση θετικής καλλιέργειας αερόβιων / αναερόβιων μικροοργανισμών και αντιμυκητόγραμμα σε περίπτωση θετικής καλλιέργειας σε μύκητες

Β’ επίπεδο σε σεξουαλικά μεταδιδόμενες μικροβιακές λοιμώξεις

  • Καλλιέργεια για χλαμύδια*
  • Καλλιέργεια για μυκόπλασμα*
  • Καλλιέργεια για ουρεόπλασμα*
  • Άμεση σε τριχομονάδες

Γ’ επίπεδο σε σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις ιών, με εμφανείς δερματικές αλλοιώσεις ή εμφανή κονδυλώματα ή μετά από pap test ύποπτο σε HPV λοίμωξη

  • ανίχνευση και τυποποίηση ιού HPV με ανάλυση DNA σε κολπικά υγρά.
  • ανίχνευση αντισωμάτων έναντι του έρπη HSV II στο αίμα

 

 

Επιγραμματική οι συνήθεις λοιμώξεις που προκαλούν κολπίτιδες, είναι :

Μυκητιάσεις Candida Προκαλούνται από ένα από τα πολλά είδη μυκήτων που λέγονται Candida. Η Candida ζει φυσιολογικά σε μικρές αποικίες στον κόλπο αλλά και στο στόμα και τον γαστρεντερικό ανδρών και γυναικών.Οι παθολογικές μυκητιάσεις προκαλούν τσούξιμο και ερυθρότητα και συνήθως δεν μεταδίδονται σεξουαλικά. Είναι συχνές μετά την λήψη αντιβιοτικών, σε περιπτώσεις αρρύθμιστου διαβήτης, εγκυμοσύνης, και λήψης αντισυλληπτικών. Επίσης μπορεί να εμφανιστούν σε ορμονικές διαταραχές, παθήσεις θυρεοειδούς, λήψη κορτικοστεροειδών και σε διαταραχές του ανοσοποιητικού.Η θεραπεία τους γίνεται με την κατάλληλη αγωγή που υποδεικνύεται από το αντιμυκητόγραμμα, και μπορεί να είναι με ενδοκολπικά υπόθετα, ή από στόματος

Κοινές βακτηριακές λοιμώξεις. Ή βακτηριακή λοίμωξη, μπορεί να γίνει από συνδυασμό βακτηριδίων. Η υπερ-ανάπτυξη τους προκαλείτε από ανισορροπία της χλωρίδας του κόλπου.Δεν μεταδίδεται σεξουαλικά, αλλά συμβαίνει συνήθως σε γυναίκες σεξουαλικά ενεργές. Ενώ σαν παθολογική κατάσταση δεν είναι σοβαρή, μπορεί να αυξήσει το ρίσκο σε άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά και να δημιουργήσει επιπλοκές μετά από γυναικολογικές επεμβάσεις Το 50 % είναι ασυμπτωματικές, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις μεταξύ των συμπτωμάτων είναι οι ανώμαλες εκκρίσεις, μυρωδιά ψαριού, ειδικά μετά από σεξουαλική πράξη, πόνος στην ούρηση, τσούξιμο και ξηρός κόλπος.Και εδώ η θεραπεία μπορεί να είναι με ενδοκολπικά υπόθετα, ή από στόματος.

Τριχομονάδες Είναι παράσιτο σεξουαλικά μεταδιδόμενο. Μπορεί η λοίμωξη να είναι ασυμπτωματική αλλά μπορεί και να προκαλέσει εκκρίσεις αφρώδη, πρασινοκίτρινες με κακή μυρωδιά, τσούξιμο, αίσθηση καψίματος στην ούρηση, κακή αίσθηση στο χαμηλότερο κοιλιακό χώρο, αλλά και πόνο στον κόλπο κατά την σεξουαλική πράξη. Τα συμπτώματα γίνονται ποιο έντονα μετά την έμμηνο ρύση.

Χλαμύδια Είναι παράσιτα σεξουαλικά μεταδιδόμενα που τις περισσότερες φορές είναι ασυμπτωματικά. Μπορεί όμως να εμφανίσουν και με συμπτώματα αίματος μετά την σεξουαλική επαφή, και πόνο στην κατώτερη κοιλιακή περιοχή. Η εξέταση θα πρέπει να γίνεται σε επίπεδο ετήσιου ελέγχου σε γυναίκες γόνιμης ηλικίας, καθώς εάν παραμείνουν τα χλαμύδια αθεράπευτα, μπορεί να προκαλέσουν στην γυναίκα υπογονιμότητα.

Έρπης των γεννητικών οργάνων (HSV II) μεταδίδεται σεξουαλικά και παρουσιάζει συμπτωματολογία πόνου που συνδυάζεται με lesions or «sores.» Για την εξακρίβωση τους απαιτείται γυναικολογική εξέταση, ή ανίχνευση τους με έμμεσα τεστ αίματος που ανιχνεύουν την ύπαρξη αντισωμάτων έναντι του ιού ή άμεσα τεστ μοριακής βιολογίας που ανιχνεύουν τον ίδιο τον ιό

 Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) μεταδίδεται σεξουαλικά και είναι ο υπεύθυνος για την δημιουργία κωνδιλωμάτων. Αυτά μπορεί να εμφανιστούν στον τράχηλο της μήτρας, στο έντερο, or groin, ακόμα και στην φαρυγγική κοιλότητα. Τα κονδυλώματα όταν είναι ορατά, παρουσιάζονται ως λευκό-γκρί ή ροζ-μοβ . Η ανίχνευση τους μπορεί να γίνει ειδικά τεστ μοριακής βιολογίας

 

 

Οι καλλιέργειες για τις γυναίκες προτείνεται να γίνονται την 12η-15η ημέρα της περιόδου και πραγματοποιούνται με λήψη κολπικού εκκρίματος. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το εργαστήριο για να κλείσετε ραντεβού.

Οι εξετάσεις αίματος γίνονται χωρίς καμία προετοιμασία καθημερινά.

Τα αποτελέσματα των καλλιεργειών δίνονται σε 2 – 3 εργάσιμες ημέρες.

Το κόστος για:

 

  • απλη καλλιεργεια είναι 20 ευρω
  • πλήρεις κολπικές καλλιέργειες, είναι 50 ευρώ. 
  •  ανίχνευση και τυποποίηση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV/DNA) είναι 100 ευρώ.

 

 

 

ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ ΓΟΝΙΔΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ NEOSCREEN TESTING

 

Η κυστική ίνωση αποτελεί την 2η σε συχνότητα σοβαρή κληρονομική ασθένεια, η οποία μεταδίδεται από τους γονείς, φορείς μεταλλάξεων του γονιδίου της, στα παιδιά.

 

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ – ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ – ΣΗΜΑΣΙΑ

Η ασθένεια μπορεί να εκφραστεί στην περίπτωση που συνδυαστούν οι ίδιες μεταλλάξεις των γονιδίων και από τους δύο γονείς.

Αναφορές δείχνουν ότι 1 στα 25 άτομα στην Ευρώπη, είναι φορείς κάποιας μετάλλαξης της κυστικής ίνωσης στον Ευρωπαϊκό πληθυσμό. Απουσία του σχετικού προγεννετικού ελέγχου, έχει ως αποτέλεσμα, 1 στα 2.000 – 3.000 νεογέννητα, να υποφέρουν από την σοβαρή αυτή νόσο.

Για την Ελλάδα, υπολογίζεται ότι οι φορείς μεταλλάξεων της νόσου είναι 500.000, και έτσι για τους περισσότερους ιατρούς, η σχςτική γονιδιακή εξέταση, σε επίπεδο προγεννητικού ελέγχου, κρίνεται απαραίτητη.

 

Οι επιπτώσεις της νόσου στο παιδί που θα γεννηθεί με την ασθένεια είναι σοβαρότατες στην λειτουργία των πνευμόνων, του παγκρέατος, του ήπατος και του εντέρου. Παρά τις πρόσφατες εξελίξεις στην ιατρική αντιμετώπιση της νόσου, ο μέσος όρος ζωής των ατόμων με κυστική ίνωση περιορίζεται σημαντικά (< 50 ετών σε ασθενείς του Καναδά)

 

  • Μετάλλαξη F508delΓίνεται η ανάλυση της συγκεκριμένης μετάλλαξης στο γονίδιο της κυστικής ίνωσης CFTR, και που αποτελεί και την πλέον συνηθισμένη μετάλλαξη που βρίσκεται βάση βιβλιογραφίας, περίπου, στο 50% των περιπτώσεων της νόσου.

 

 

Pannel CFTR 89%  Είναι το πλέον συχνά ζητούμενο πακέτο ανίχνευσης μεταλλάξεων και γίνεται με ανάλυση 186 ανεξάρτητων αλληλόμορφων του γονιδίου της κυστικής ίνωσης CFTR.

Αναφέρεται βιβλιογραφικά, πως στο γενικό πληθυσμό των περιπτώσεων της νόσου, το ποσοστό κάλυψης με την συγκεκριμένη είναι 89%.

 

 

Pannel CF 99.6% Είναι η πλέον σύγχρονη ανάλυση των γονιδίων για την κυστική ίνωση και αποτελεί, στην πράξη, το “πλήρες” πακέτο ανάλυσης σε οικογένειες όπου δεν έχει αναφερθεί περιστατικό με την νόσο.

Αναφέρεται βιβλιογραφικά, πως στο γενικό πληθυσμό των περιπτώσεων της νόσου, το ποσοστό κάλυψης με την συγκεκριμένη είναι 99.6%.

 

 

είναι πάντα σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας πριν κάνετε οποιαδήποτε γενετική εξέταση για να σιγουρευτείτε ότι καταλαβαίνετε πλήρως τις συνθήκες που δοκιμάζονται, καθώς και την εξήγηση των αποτελεσμάτων

 

Ναρκωτικές ουσίες

Η ανίχνευση των νακρκωτικών ουσιών γίνεται για την :

  •  συμπλήρωση της αξιολόγησης εργασίας σε πολλά επαγγέλματα ( π.χ. ιδωτικούς αστυνομικούς )
  • παρακολούθηση ανεξήγητης συμπεριφοράς – υποψία χρήσης σε νέους

Η ουσίες στις οποίες γίνεται χρήση, είναι η κοκαϊνη, οι αμφεταμίνες, τα κανναβινοειδή, τα βαρβιτουρικά και τα οποιούχα.

Για τις περιπτώσεις αυτές, απαιτείται η ανάλυση ούρων.

Για την χρήση των αποτελεσμάτων σε εργασία, συνιστάται η λήψη του δείγματος των ούρων να γίνει στους χώρους του εργαστηρίου. Η έκθεση των αποτελεσμάτων μπορεί να γίνει και ξενόγλωσση εάν απαιτηθεί.

Συμπληρωματικά μπορούν να εξετασθούν και τα επίπεδα αλκοόλης στο αίμα.

 

Χρόνος ανίχνευσης ουσιών σε περιστασιακούς χρήστες:

  • Κοκαΐνη: 24 – 72 ώρες
  • Αμφεταμίνες: 24 – 96 ώρες
  • Κανναβινοειδή: 2 – 5 ημέρες
  • Βαρβιτουρικά: 1 – 4 ημέρες
  • Οπιούχα: 24 – 72 ώρες

Κόστος Drug test 5 ουσιών : 60 ευρώ

Κόστος ανίχνευσης κάθε ουσίας ξεχωριστά : 15 ευρώ

Αποτελέσματα: Σε παραλαβή του δείγματος έως τις 12.30 απάντηση την επόμενη εργάσιμη το απόγευμα

 

Οστεοπόρωση

Τα οστά είναι «ζωντανός οργανισμός» που ανακατασκευάζεται διαρκώς μέσα από τους οστεοκλάστες (μηχανισμός διάλυσης των οστών) και τους οστεοβλάστες (μηχανισμός ανασύνθεσης των οστών). Οι δύο μηχανισμοί βρίσκονται σε ισορροπία, η οποία μπορεί να διαταραχθεί για πολλούς λόγους (εμμηνόπαυση, γονιδιακός τύπος, ορμονική διαταραχή, κακή δίαιτα, κάπνισμα, έλλειψη άσκησης κ.ά.) και να οδηγήσει σε απώλεια οστικής μάζας.

Η σχετικά περιορισμένη απώλεια οστικής μάζας καλείται οστεοπενία δεν έχει σοβαρές επιπτώσεις. Η αυξημένη απώλεια όμως οδηγεί στην οστεοπόρωση, κατάσταση παθολογική για τον οστικό ιστό και με σοβαρούς κινδύνους για κατάγματα, κυρίως των γοφών, της σπονδυλικής στήλης και των καρπών.

Η οστεοπόρωση είναι πλέον συχνή στις γυναίκες σε εμμηνόπαυση αλλά είναι νόσημα το οποίο συναντάται συχνά και σε άνδρες.

Οι αναλύσεις έχουν σκοπό να διαπιστώσουν έγκαιρα την πιθανώς αυξημένη απώλεια οστού που οδηγεί ή επιδεινώνει την οστεοπορωτική νόσο, αλλά και να ανιχνεύσουν πιθανές ορμονικές διαταραχές και ελλείψεις στοιχείων απαραίτητων για την υγεία των οστών, ώστε να δοθεί η κατάλληλη αγωγή.

Οι αναλύσεις προτείνουμε να γίνονται σε γυναίκες:

  • προληπτικά πρίν την εμμηνόπαυση, ειδικά σε εκείνες με γονείς με προβλήματα οστεοπόρωσης, ώστε να μπορούν να συγκριθούν με αυτές που θα γίνουν με την αρχή της εμμηνόπαυσης.
  • με διαπιστωμένη οστεοπενία ή οστεοπόρωση πρίν την αρχή θεραπευτικής αντιμετώπισης της, ώστε με νέες μετρήσεις μετά την θεραπεία να μπορεί να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του θεραπευτικού σχήματος.

Χωρίζονται στην κατηγορία ανίχνευσης αυξημένης οστεόλυσης, μειωμένης οστεοσύνθεσης και παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των οστών.

Ασβέστιο ούρων 24ώρου (Ca-U-24h): η μέτρησή του πραγματοποιείται έτσι ώστε να διαπιστωθεί πιθανά αυξημένος ρυθμός αποβολής ασβεστίου, ο οποίος συσχετίζεται με το ρυθμό απώλειας οστικής μάζας και τη δημιουργία οστεοπόρωσης (χωρίς τη λήψη σκευασμάτων ασβεστίου).

Αλκαλική φωσφατάση (ALP)  μας δείχνουν εάν υπάρχει υπερλειτουργία των μηχανισμών σύνθεσης (αναβολισμού) των οστών.

Βιταμίνη D3-25(OH): βιταμίνη που συμμετέχει στην απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά. Το 50% των ηλικιωμένων παρουσιάζει έλλειψη της βιταμίνης, κυρίως λόγω του περιορισμού της απορρόφησης της.

Τ3 (τριϊωδοθυρονίνη), fT4 (ελεύθερη θυροξίνη), TSH (θυρεοτρόπος ορμόνη): ελέγχονται ώστε να διαπιστωθεί πιθανή υπερλειτουργία του θυρεοειδή αδένα, η οποία αυξάνει τον ρυθμό διάλυσης των οστών.

Παραθορμόνη (PTH): η βασική ορμόνη ρύθμισης του μεταβολισμού του ασβεστίου που παράγεται από τους παραθυρεοειδείς αδένες. Απαραίτητη εξέταση σε άτομα που έχουν υποστεί θυρεοειδεκτομή, επέμβαση που τις περισσότερες φορές επηρεάζει τους παραθυρεοειδείς.

FSH (θυλακιοτρόπος ορμόνη) και οιστραδιόλη (Ε2): η μέτρησή τους πραγματοποιείται σε γυναίκες σε ηλικία που πλησιάζουν τη εμμηνόπαυση και αποτελούν μέτρο της ορμονικής επάρκειας των γυναικών. Σε περιπτώσεις με ιδιαίτερα βαρύ οικογενειακό ιστορικό και με ενδείξεις για μελλοντική οστεοπόρωση, οι εξετάσεις αυτές μπορούν να καθορίσουν το χρόνο έναρξης θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης.

Ηλεκτροφόρηση λευκωμάτων: πραγματοποιείται για τον έλεγχο και αποκλεισμό σοβαρών νοσημάτων του μεταβολισμού, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τον οστικό μεταβολισμό.

Οστεοκαλσίνη (BGP): με τη μέτρησή της ελέγχουμε τον ρυθμό της οστεοσύνθεσης και αποτελεί σημαντικό προγνωστικό δείκτη οστεοπόρωσης.

Κορτιζόλη ούρων 24ωρου (Cort-U-24h) μπορεί να αποκαλύψει πιθανή υπερλειτουργία των επινεφριδίων, που επηρεάζει αρνητικά την υγεία των οστών.

Τα αποτελέσματα δίνονται εντός 3 εργάσιμων ημερών.

Το κόστος των αναλύσεων διαμορφώνεται περαιτέρων σύμφωνα την επιλογή των αναλύσεων και τις προσωπικές ανάγκες.

 

Παρακολούθηση διαβήτη τύπου I & II

Με το βασικό Check up ελέγχουμε εάν ο διαβήτης έχει επιδράσει πάνω στο μεταβολισμό του οργανισμού.

Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου έχουν βλαπτική επίδραση σε όλο το αγγεαιακό σύστημα του οργανισμού. Σκοπός των περαιτέρω εξετάσεων είναι αφενός να διαπιστωθεί η επιτυχημένη ρύθμιση του διαβήτη και αφετέρου να ελεγχθούν οι νεφροί διεξοδικά, καθώς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στα υψηλά επίπεδα σακχάρου. Οι εξετάσεις αυτές είναι οι :

 Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1-c) : η εξέταση αυτή δείχνει τα μέσα επίπεδα του σακχάρου για τις τελευταίες 45 ημέρες. Βάση αυτής αξιολογείται η αποτελεσματικότητα της θεραπείας του διαβήτη.

 C αντιδρώσα πρωτεϊνη υψηλής ευαισθησίας (hs-CRP) : αποτελεί ιδιαίτερα ευαίσθητο δείκτη ενδοαγγειακών φλεγμονών που μπορεί να προκληθούν μέσω των υψηλών επιπέδων σακχάρου σε διαβητικούς.

Πρωτείνες ούρων 24ώρου (TP-U-24h) : αντανακλά την υγεία των νεφρών στο διαβητικό ασθενή, έχοντας ιδιαίτερη προγνωστική αξία για την πιθανή βλάβη τους λόγω των αυξημένων επιπέδων σακχάρου.

 Κάθαρση κρεατινίνης (crea – clearance) : αποτελεί το καλύτερο μέτρο αξιολόγησης της αποτελεσματικής λειτουργίας των νεφρών με πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία έναντι των κλασικών τεστ ουρίας και κρεατινίνης.

 Ηλεκτρολύτες (Na+ / K+) : αποτελούν τα κύρια άλατα του οργανισμού, η συγκέντρωση των οποίων ρυθμίζεται από τους νεφρούς. Διαβητολογικά φάρμακα που μπορεί να συνδυάζονται με άλλες αγωγές μπορούν να απορρυθμίσουν τους ηλεκτρολύτες με πολύ σοβαρές συνέπειες, κυρίως στην καρδιακή λειτουργία.

 Γενική και καλλιέργεια ούρων : πραγματοποιούνται με σκοπό να ελέγξουμε επιπρόσθετα την υγεία των νεφρών, αλλά κυρίως να αποκλείσουμε την ύπαρξη πιθανής ασυμπτωματικής ουρολοίμωξης. Οι ουρολοιμώξεις σε διαβητικά άτομα είναι συχνές, καθώς το σάκχαρο εξέρχεται στα ούρα και δημιουργεί περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων.

Σαν προετοιμασία για την πρωϊνή αιμοληψία και εξέταση, προτείνονται τα εξής :

  •  να γίνει υποχρεωτικά λήψη γεύματος το προηγούμενο βράδυ.
  •  η λήψη του τελευταίου γεύματος να γίνει μέχρι και 11-12 ώρες πριν την αιμοληψία.
  •  το βραδινό γεύμα να έχει τα λιγότερα δυνατά ζωικά λιπαρά (εάν εμπεριέχει τυριά, λιπαρά γαλακτοκομικά και κρέατα).
  •  το πρωΐ να μη γίνει λήψη γεύματος, παρά μόνο καφέ και μία φρυγανιά, με ελεύθερη κατανάλωση νερού.

 Για τη λήψη ούρων της απλής γενικής εξέτασής τους, λαμβάνονται τα πρώτα πρωϊνά, αφού έχει προηγηθεί τοπική πλύση με άφθονο νερό, χωρίς σαπούνι.

 Για τη λήψη των ούρων 24-ώρου:

  •  συγκεντρώνονται ΟΛΑ τα ούρα κατά την διάρκεια ενός 24 ώρου, εντός κατάλληλου δοχείου/ων που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο.
  •  δε χρειάζεται ιδιαίτερη συντήρηση κατά τη διάρκεια της λήψης, το καλοκαίρι όμως είναι επιθυμητή η φύλαξη του δοχείου στο ψυγείο.

Το κόστος των πρόσθετων προς το βασικό Check up αναλύσεων είναι 50 ευρώ

Προγεννητικός έλεγχος

Με τον προγεννητικό έλεγχο αναλύονται αιματολογικές παράμετροι για πιθανές παθήσεις και λοιμώξεις στη μελλοντική μητέρα, οι οποίες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια ή την εγκυμοσύνη της, αλλά και την υγεία του παιδιού που θα γεννηθεί.

 Γενική αίματος: ελέγχεται ο αιματοκρίτης, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια. Ελέγχεται η μέλλουσα μητέρα για αναιμίες, συστηματικές λοιμώξεις, φλεγμονές και επάρκεια παραγόντων πήξης.

 Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης και τεστ δρεπανώσεως: ελέγχουν την ετεροζυγία για β-θαλασσαιμία (στίγμα μεσογειακής αναιμίας). Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, ο περαιτέρω έλεγχος του μελλοντικού πατέρα είναι απολύτως απαραίτητος.

Ομάδα αίματος και ρέζους (rhesus): πραγματοποιούνται για να καθοριστεί το εάν η μητέρα θα χρειασθεί ειδική αγωγή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε περίπτωση αρνητικού ρέζους προχωρούμε στην εκτέλεση της έμμεσης Coombs.

 Σάκχαρο (glu) νηστείας, Γλυκοζηλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c): διασφαλίζουν την απουσία διαβήτη, για τον ομαλό και ασφαλή ρυθμό ανάπτυξης του εμβρύου. Πιθανά υψηλά επίπεδα σακχάρου και διαβήτης συνδυάζονται με ιδιαίτερα μεγαλόσωμα έμβρυα και αυξημένο κίνδυνο στην εγκυμοσύνη – γέννα. Επειδή ο διαβήτης μπορεί να εμφανισθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι ιατροί συστίνουν και την καμπύλη σακχάρου από τον έκτο μήνα κύησης, ώστε να διασφαλισθεί η απουσία μεταβατικού – ψευδο – διαβήτη της εγκυμοσύνης.

 TSH (θυρεοτρόπος ορμόνη), anti – TPO (αντιθυρεοειδικά αντισώματα), anti – TG (αντιθυρεοσφαιρινικά αντισώματα): ελέγχουν την ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς, ο οποίος καθορίζει συνολικά το μεταβολισμό του οργανισμού και επηρεάζει την πορεία της εγκυμοσύνης. Ο έλεγχος των αντισωμάτων ελέγχει και την πιθανότητα εκδήλωσης αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας, που κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να απειλίσουν την ασφάλεια της.

 Αντισώματα έναντι του τοξοπλάσματος (Τoxo IgG/IgM): με τη μέτρησή τους διαπιστώνουμε πιθανή παλαιά λοίμωξη και ανοσοποίηση έναντι του τοξοπλάσματος (το τοξόπλασμα μεταδίδεται κυρίως από τα κόπρανα μολυσμένων γατών, μολυσμένα άψητα κρέατα, μολυσμένα λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί καλά καθώς και σκεύη κουζίνας από άψητα κρέατα και μολυσμένο νερό). Σε περίπτωση απουσίας αντισωμάτων (αρνητικό αποτέλεσμα), είναι απαραίτητος ο επανέλεγχος στην εξέταση αυτή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 Αντισώματα έναντι της ερυθράς (Rubella IgG/IgM): με τη μέτρησή τους διαπιστώνουμε πιθανή παλαιά λοίμωξη και ανοσοποίηση έναντι του ιού της ερυθράς. Η ερυθρά είναι μία ήπια λοιμώδης εξανθηματική νόσος που προσβάλλει κυρίως παιδιά, τα οποία δεν έχουν εμβολιασθεί. Σε περίπτωση απουσίας αντισωμάτων (αρνητικό αποτέλεσμα), είναι απαραίτητος ο επανέλεγχος στην εξέταση αυτή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 Αντισώματα έναντι κυτταρομεγαλοϊού (CMV IgG/IgM): ο CMV είναι ερπητοϊός ο οποίος μεταδίδεται κυρίως μέσω του αίματος και με τις εξετάσεις αυτές διαπιστώνουμε εάν υπάρχει παλαιά λοίμωξη και ανσοσοποίηση στη μητέρα. Σε περίπτωση απουσίας αντισωμάτων, ο επανέλεγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητος.

 VDRL: τα τελευταία χρόνια με τη μετακίνηση πληθυσμών, έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων της σεξουαλικά μεταδιδόμενης σύφιλης. Με την εξέταση αυτή ελέγχουμε εάν υπάρχει η βακτηριακή λοίμωξη, ώστε να δοθεί έγκαιρα για την ασφάλεια του μωρού, η κατάλληλη αγωγή στη μητέρα.

 Ηπατίτιδα Β, C και AIDS, (HBsAg, anti-HCV, anti-HIV I/II): ο έλεγχος για τους ιούς αυτούς είναι απαραίτητος, καθότι μπορεί ακόμη και σε προχωρημένο στάδιο λοίμωξης να είναι ασυμπτωματικοί. Κατάλληλα μέτρα μπορούν να διαφυλάξουν από μόλυνση το παιδί που θα γεννηθεί και να προστατέψουν έγκαιρα και αποτελεσματικά τη μητέρα.

 Λιστέρια: μεταδίδεται κυρίως από μαλακά τυριά (μπρι & καμαμπέρ και τυριά που περιέχουν μπλε ουσίες, όπως το Μπλέ Δανίας & Στίλτον), ακατέργαστο αμαγείρευτο κρέας, πουλερικά και ψάρια, αφού επιβιώνει σε θερμοκρασίες ψυγείου. Αν και η λοίμωξη από λιστέρια δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, συνιστάται ο έλεγχος για πιθανή μόλυνση, για την ασφάλεια της εγκυμοσύνης.

Κολπικές καλλιέργειες, γενική ούρων – καλλιέργεια: γίνονται ώστε εάν χρειασθεί να δοθούν έγκαιρα οι κατάλληλες θεραπείες και να μην υπάρξουν επιπλοκές λόγω λοίμωξης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κατά την εγκυμοσύνη, είναι γνωστό πως η επιλογή των διαθέσιμων φαρμάκων για θεραπεία είναι μικρότερη.

Πρόσθετος γονιδιακός έλεγχος με αναλύσεις DNA, (ιδιαίτερα σε περιπτώσεις με οικογένειες με αντίστοιχα περιστατικά) σε 

  1. κυστική ίνωση, η δεύτερη σε συχνότητα σοβαρή γεννητική ασθένεια μετά την θαλασσιαιμία

Σε περίπτωση εγκυμοσύνης σε μεγάλη ηλικία ή με ιστορικό αποβολών, συνιστάται πρόσθετος γονιδιακός έλεγχος  σε

  1. θρομβοφιλία

 Σαν προετοιμασία για την πρωϊνή αιμοληψία και εξέταση, προτείνονται τα εξής :

  •  η υποχρεωτική λήψη γεύματος το προηγούμενο βράδυ.
  • η λήψη του τελευταίου γεύματος να είναι μέχρι 11-12 ώρες πριν την αιμοληψία.
  • το βραδινό γεύμα να έχει τα λιγότερα δυνατά ζωϊκά λιπαρά (κυρίως όσον αφορά τυριά, λιπαρά γαλακτοκομικά και κρέατα).
  • το πρωΐ δεν θα πρέπει να πάρουμε πρωϊνό, παρά μόνο καφέ και μία φρυγανιά, με ελεύθερη κατανάλωση νερού.

 Τα αποτελέσματα δίνονται εντός 3 εργάσιμων ημερών.

Το κόστος του προγεννητικού ελέγχου  ξεκιναει από  150 ευρώ για το βασικό προγεννητικό ελεγχο .  Στην τιμή δεν περιλαμβάνονται εξετάσεις γονιδιακού ελέγχου π.χ. κυστικής ίνωσης – θρομβοφιλίας κ.α.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ελέγχονται προληπτικά, καθώς η μετάδοση τους γίνεται τις περισσότερες φορές από άτομα που δεν το έχουν αντιληφθεί ότι πάσχουν απο αυτά. Αυτό συμβαίνει γιατί ο χρόνος για την εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων και ενοχλήσεων κυμαίνεται από λίγους μήνες έως αρκετά χρόνια.

 Α’ Επίπεδο αναλύσεων, ιδιαίτερα επικίνδυνες λοιμώξεις :

Ηπατίτιδες Β και C (HBV, HCV) : είναι ιογενείς λοιμώξεις που επιρρεάζουν το ήπαρ.

  • Ο τύπος Β μεταδίδεται ιδιαίτερα εύκολα (ακόμη και με ερωτικό φιλί). Σε οξεία φάση λοίμωξης, η ηπατίτιδα Β μπορεί να γίνει επικίνδυνη ακόμα και για τη ζωή. Η έγκαιρη διάγνωση της είναι απαραίτητη για την λήψη κατάλληλων προφυλακτικών μέτρων για το ίδιο το άτομο που έχει μολυνθεί. Το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β αποτρέπει την μετάδοση της. Όμως για να παραμένει το εμβόλιο αποτελεσματικό, θα πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ο έλεγχος της επάρκειας των αντισωμάτων (anti-HBs) ώστε να καλυφθεί έγκαιρα η ανάγκη αναμνηστικού εμβολιασμού. Το τεστ για την ηπατίτιδα Β (HBsAg) ανιχνεύει την λοίμωξη, 20 περίπου ημέρες μετά την ημέρα της μετάδοσης του ιού.
  • Ο τύπος C μεταδίδεται πιό δύσκολα, αλλά μεταπίπτει σε χρόνια λοίμωξη και είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για την ανάπτυξη της θανατηφόρου ηπατικής κίρρωσης αλλά ηπατικού καρκίνου. Η έγκαιρη διάγνωση δίνει την δυνατότητα για την απαραίτητη θεραπεία, και εκρίζωση της νόσου πριν την δημιουργία βλαβών. Το τεστ ανιχνεύει την λοίμωξη, 3 μήνες μετά την ημέρα της μετάδοσης του ιού με αξιοπιστία >95%

HIV-Ag (p24) + anti-HIV I/Io/II: Εντοπίζεται ο ιός με την πλέον αξιόπιστη και ευαίσθητη μέθοδο άμεσου προσδιορισμού του (αντιγόνο Ag P24) και της ταυτόχρονης ανίχνευσης των αντισωμάτων που αναπτύσει ο οργανισμός και στους δύο τύπους ( I & II ). Η πρώιμη ανίχνευσή του είναι εξαιρετικά σημαντική για την έγκαιρη φαρμακευτική αντιμετώπισή της λοίμωξης, και τη μετάπτωσή της σε χρόνιο νόσημα, με αναλογικά πολύ χαμηλότερη επικινδυνότητα. Το τεστ ανιχνεύει την λοίμωξη, 30 περίπου ημέρες μετά την ημέρα της μετάδοσης του ιού με αξιοπιστία > 95%.

Σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη για πλέον γρήγορη ανίχνευση των λοιμώξεων από ηπατίτιδες B & C αλλά και από τον HIV, εκτελούμε τα αντίστοιχα τεστ μοριακής βιολογίας HBV, HCV, HIV, τα οποία παρουσιάζουν και πρακτικά αξιοπιστία 100%.

Σε περίπτωση που πιθανός χρόνος λοίμωξης είναι μέχρι τρία 24-ωρα, πηγαίνετε ή επικοινωνήστε ΑΜΕΣΑ με τα κέντρα Ειδικών Λοιμώξεων μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων ή με το ΚΕΛΠΝΟ ώστε να σας δοθεί εάν είναι εφικτό η προληπτική θεραπεία με την οποία αποφεύγεται η μετάδοση της λοίμωξης

Σύφιλη: βακτηριακή λοίμωξη που ανιχνεύεται με την εξέταση αίματος VDRL. Η ασθένεια επηρρεάζει τους βλενογόννους και δημιουργεί πληγές στο δέρμα, κάνοντας εξαιρετικά εύκολη τη μετάδοση άλλων ασθενειών. Είναι εύκολα θεραπεύσιμη με αντιβίωση.

 B’ Επίπεδο αναλύσεων , λοιμώξεις με μακροχρόνιες βλάβες του γεννητικού συστήματος

Οι επιπτώσεις που έχουν στην υγεία είναι μακροχρόνιες και πολλές φορές μπορεί να είναι και ιδιαίτερα καταστροφικές για το γεννετικό σύστημα. Μεταξύ των επιπτώσεων, είναι :

  •  στειρότητα για άνδρες και γυναίκες.
  •  κολπίτιδες και τραχηλίτιδες, οι οποίες αυξάνουν την πιθανότητα έκτοπων κυήσεων.
  •  καρκίνος στον τράχηλο της μήτρας.
  • δερματικές αλλοιώσεις .
  • σοβαρές συστηματικές νόσοι με σοβαρές επιπλοκές σε μία μέλλουσα εγκυμοσύνη.

Εάν διαπιστώσετε ότι πάσχετε από οποιοδήποτε σεξουαλικό νόσημα, θα πρέπει να ενημερώσετε τους πρόσφατους σεξουαλικούς σας συντρόφους, ώστε να εξετασθούν κι αυτοί.

 Οι αναλύσεις που προτείνουμε είναι για την ανίχνευση των :

  • Αερόβια & αναερόβια καλλιέργεια για την ανίχνευση κοινών μικροβίων ή μυκήτων.
  • Χλαμύδια, Ουρεόπλασμα, Μυκόπλασμα: ανιχνεύονται με ειδική καλλιέργεια και είναι οι πλέον συχνές βακτηριακές λοιμώξεις του γεννετικού συστήματος, που είναι συνήθως ασυμπτωματικές. Η όποια λοίμωξη θεραπεύεται με απλή αντιβίωση, ενώ η μακροχρόνια αθεράπευτη παραμονή της έχει σοβαρές επιπτώσεις, ακόμα και στα παιδιά που μπορεί να γεννηθούν στο μέλλον.
  •  Γονόρροια: βακτηριακή λοίμωξη που ανιχνεύεται με καλλιέργεια, η οποία είναι εύκολα θεραπεύσιμη με αντιβίωση, αλλά εάν παραμείνει αθεράπευτη, μπορεί να προκαλέσει στειρότητα.
  • Ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV): ο κυρίως υπεύθυνος για την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου, ενώ ανιχνεύεται και σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των καρκίνων του μαστού. Τις περισσότερες φορές ανιχνεύεται έμμεσα, με το τεστ ΠΑΠ. Επειδή υπάρχουν πολύ τύποι του ιού, μεταξύ των οποίων λίγοι είναι επικίνδυνοι, όταν χρειαστεί να επιβεβαιώσουμε τη λοίμωξη από τον HPV, ανιχνεύουμε, με εξειδικευμένα τεστ μοριακής βιολογίας, μόνο τους επικίνδυνους τύπους (HPV types 16, 18, 31, 33, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68, και 73 ). Το τεστ μοριακής βιολογίας προτείνεται κατόπιν σύστασης του γυναικολόγου.
  •  Έρπης επιχείλιος (Ι), γεννητικών οργάνων(ΙΙ) (HSV I/II): από τη στιγμή που κάποιο άτομο μολυνθεί από ερπητοϊό, τότε γίνεται χρόνιος φορέας του ιού, ο οποίος εκδηλώνει περιοδικά συμπτώματα με χαρακτηριστικούς δερματικούς ερεθισμούς και εξανθήματα. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με μολυσμένη περιοχή, κατά τη φάση ενεργοποίησής του (με εξανθήματα).

Οι καλλιέργειες για τις γυναίκες προτείνεται να γίνονται την 12η-15η ημέρα της περιόδου και πραγματοποιούνται με λήψη κολπικού εκκρίματος. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το εργαστήριο για να κλείσετε ραντεβού.

Για τους άνδρες οι καλλιέργειες γίνονται κατόπιν ραντεβού. Να αποφεύγεται η ούρηση 2 – 3 ώρες πριν την λήψη του δείγματος

Οι εξετάσεις αίματος γίνονται χωρίς καμία προετοιμασία καθημερινά.

Τα αποτελέσματα για ηπατίτιδες B, C , VDRL & HIV δίνονται την επόμενη ημέρα (εφ’ όσον η αιμοληψία έχει γίνει εώς τις 12.30 το αργότερο).

Τα αποτελέσματα των καλλιεργειών βγαίνουν σε 2 – 3 εργάσιμες.

Ο έλεγχος για ηπατίτιδες, AIDS, σύφιλη ( HBsAg, Anti-HCV, Anti-HIV, VDRL) είναι 50 ευρώ.

Καλλιέργειες σε αερόβια, αναερόβια, μύκητες ουρεόπλασμα, μυκόπλασμα  χλαμύδια είναι 50 ευρώ.

HPV/DNA είναι 100 ευρώ.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Tο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες υπογονιμότητας στις γυναίκες, αλλά και παράγοντα γενικότερων γυναικολογικών προβλημάτων. Προσβάλλει το 5-10% των γυναικών από την εφηβική ηλικία, και αποτελεί την πιο συχνή γυναικολογική διαταραχή.

Συνήθως εκφράζεται με μη αναμενόμενη τριχοφυΐα σε στήθος, κοιλιά και πρόσωπο, σε συνδυασμό με ασταθή – προβληματικό κύκλο περιόδου. Εργαστηριακά μπορεί να φανεί από την ανισορροπία σε πολλαπλά ορμονικά επίπεδα, με πλέον συνηθισμένη την υπερπαραγωγή ανδρογόνων.

Όσο νωρίτερα ανιχνεύσουμε τις ορμονικές μεταβολές και κατ’ επέκταση διαγνώσουμε το ΣΠΩ, τόσο πιο γρήγορα και έγκαιρα θα δοθούν από το γιατρό οι κατάλληλες θεραπευτικές οδηγίες, ελαχιστοποιώντας τις συνέπειές του.

 Οι αναλύσεις που πραγματοποιούμε γίνονται με προσεκτική επιλογή και κατά περίπτωση, μεταξύ των :

 Σχέση – λόγος των ορμονών LH/FSH : στο ΣΠΩ αυξάνει από 1:1 σε 2:1, μέχρι και 3:1 και για πολλούς είναι διαγνωστικό κριτήριο για το νόσημα.

 Προλακτίνη (PRL) : τα αυξημένα της επίπεδα μπορεί να συνδυαστούν με ΣΠΩ.

 Τεστοστερόνη ελεύθερη (free-testo) και ολική (testo): βρίσκονται αυξημένες στις περισσότερες περισσότερες περιπτώσεις ΣΠΩ.

 Δεϋδροεπιανδροστερόνη-θειϊκή (DHEA-S): σε περίπτωση ΣΠΩ αναμένεται μέση αύξηση της τιμής της. Η εξέταση αυτή χρησιμοποιείται επιπλέον και για την εκτίμηση της πιθανής υπερλειτουργίας των επινεφριδίων.

 Οιστρογόνα (Ε2): μπορεί να είναι φυσιολογικά ή σε χαμηλότερες από τις αναμενόμενες τιμές και η μέτρησή τους μας βοηθά να εκτιμήσουμε τη λειτουργία των ωοθηκών.

 SHBG (φυλοδεσμευτική πρωτεΐνη): σε περίπτωση ΣΠΩ μπορεί να βρεθεί μειωμένη.

 Ανδροστενεδιόνη (Δ-4): ελέγχεται ως ανεξάρτητο ανδρογόνο, εκτιμώντας έμμεσα και την πιθανή υπερλειτουργία των επινεφριδίων.

 β-χοριακή γοναδοτροπίνη (β-hCG): μετριέται για τον έλεγχο πιθανής εγκυμοσύνης, καθώς διαταραγμένος κύκλος και καθυστερήσεις στην έμμηνο ρύση αποτελούν συχνά και συμπτώματα ΣΠΩ.

 Λιπιδαιμικό προφίλ: βρίσκεται συχνά διαταραγμένο με χαμηλή HDL, υψηλή LDL, καθώς και με σημαντικές μεταβολές στη συνολική χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια.

 Γλυκόζη νηστείας, τέστ ανοχής στη γλυκόζη: μπορούν να αναδείξουν πιθανή κακή ρύθμιση του μεταβολισμού των υδατανθράκων.

 Ινσουλίνη (ins): συχνά βρίσκεται αυξημένη. Η ρύθμιση της είναι απαραίτητη γιατί αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης μπορεί να οδηγήσουν σε ανοχή στη γλυκόζη.

 Θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH) : η μέτρησή της προτείνεται για την πρώιμη ανίχνευση υποθυρεοειδισμού που μπορεί να εμφανιστεί σε αυτές τις περιπτώσεις.

 CA 125 (υδατανθρακικό αντιγόνο 125): δείκτης νεοπλασίας / φλεγμονής στο επίπεδο των ωοθηκών, η οποία μπορεί να υποδεικνύει και ταυτόχρονη ύπαρξη ενδομητρίωσης.

Η προετοιμασία είναι η κλασική που κάνουμε και για τα γενικά Check up.

Για τον έλεγχο του ΣΠΩ χρειάζεται να γίνει η αιμοληψία την 3η-5η της περιόδου (πρώτη θεωρείται η ημέρα που πρωτοεμφανίζεται η ρύση εάν είναι πριν τις 20.00 το βράδυ, αλλιώς λαμβάνεται ως πρώτη η επόμενη).

Τα αποτελέσματα δίνονται σε 1-2 εργάσιμες ημέρες.

Το κόστος του ελέγχου ποικίλλει, ανάλογα με την περίπτωση και τις αναλύσεις που θα επιλεχθούν.

Χοληστερίνη – Δυσλιπιδαιμία

Τα λιπίδια και οι χοληστερίνες ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη σταδιακή στένωση των αγγείων, απειλώντας έτσι έμμεσα με αποφρακτικές νόσους κυρίως την καρδιά (με έμφραγμα του μυοκαρδίου) αλλά και τον εγκέφαλο (κίνδυνος εγκεφαλικού) και τους πνεύμονες (κίνδυνος πνευμονικής εμβολής).Η διαδικασία του «χτισίματος» των αγγείων από αθηρωματικές πλάκες είναι διαδικασία αργή και μακροχρόνια και συσχετίζεται με τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα. Γι’αυτό και οι χοληστερίνες χρησιμοποιούνται ως μακροχρόνιος δείκτης κινδύνου της αθηρωματικής νόσου.

Για την εκτίμηση πιθανής δυσλιπιδαιμίας και τον υπολογισμό του βαθμού κινδύνου για στεφανιαία νόσο εξαιτίας της, απαιτείται η μέτρηση πολλαπλών παραμέτρων.

Έτσι, προτείνεται η μέτρηση των :

Χοληστερίνη (Chol): αποτελεί το σύνολο της διατροφικής και ενδογενώς παραγόμενης χοληστερόλης από το ήπαρ.

Χοληστερίνη υψηλής πυκνότητας (HDL): η προστατευτική «καλή» χοληστερίνη την οποία θέλουμε όσο το δυνατό υψηλότερη. Η ρύθμιση της γίνεται μέσα από καλή διατροφή και άσκηση, αλλά και με τη διακοπή του καπνίσματος.

Χοληστερίνη χαμηλής πυκνότητας (LDL): η βλαπτική «κακή» χοληστερίνη την οποία και ρυθμίζουμε κυρίως διατροφικά και στη συνέχεια φαρμακευτικά, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Χοληστερίνη πολύ υψηλής πυκνότητας (VLDL): τμήμα των χοληστερινών, το οποίο αξιολογείται ανεξάρτητα.

Τριγλυκερίδια (Trig): τα λιπίδια τα οποία εξαρτώνται ιδιαίτερα από τη διατροφή και τα λιπαρά που καταναλώνουμε. Υψηλές τιμές τους αξιολογούνται στην επιλογή υποχοληστερινικής θεραπείας.

Ολικά λιπίδια (Total lipids): το σύνολο των λιπιδίων τα οποία συσχετίζονται με αθηρωματική νόσο και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

 Αθηρωματικός δείκτης: η αναλογία της χοληστερίνης προς την HDL και δείχνει το βαθμό κατά τον οποίο η HDL προστατεύει τα αγγεία και την καρδιά από την επίδραση της χοληστερίνης.

Λιπορωτεΐνη-α [Lp(a)]: ανεξάρτητο λιπίδιο που αποτελεί πρόσθετο δείκτη κινδύνου αθηρωμάτωσης και καρδιαγγειακής νόσου.

Απολιποπροτεΐνη Α1 (Apo-A1): δίνει πληροφορίες για την προστατευτική ικανότητα της HDL.

Απολιποπρωτεΐνη Β (Apo-B και Apo-B100): δίνει πληροφορίες για τη βλαπτικότητα της LDL.

Απολιποπρωτεΐνη Ε (Apo-E): αξιολογείται για την εκτίμηση συγκεκριμένων τύπων δυσλιπιδαιμίας και την αποτελεσματικότητα φαρμακευτικής αγωγής με στατίνες.

 Σε όσους έχουν πρόβλημα δυσλιπιδαιμίας, συνιστάται να γίνεται και ο έλεγχος καρδιαγγειακού κινδύνου, ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρδιοαγγειοπαθειών, ή εάν ο/η εξεταζόμενος/η είναι υπέρβαρος ή διαβητικός ή έχει υπέταση ή είναι καπνιστής.

προετοιμασία για την πρωϊνή αιμοληψία και εξέταση, προτείνονται τα εξής :

  •   να γίνει υποχρεωτικά λήψη γεύματος το προηγούμενο βράδυ.
  •   η λήψη του τελευταίου γεύματος να γίνει μέχρι και 11-12 ώρες πριν την αιμοληψία.
  •   το βραδινό γεύμα να έχει τα λιγότερα δυνατά ζωικά λιπαρά (εάν εμπεριέχει τυριά, λιπαρά γαλακτοκομικά και κρέατα).
  •  το πρωί να μη γίνει λήψη γεύματος, παρά μόνο καφέ και μία φρυγανιά, με ελεύθερη κατανάλωση νερού.

Τα αποτελέσματα δίνονται αυθημερόν.

Το κόστος ξεκινά για το βασικό έλεγχο από 20 ευρώ και περιλαμβάνει χοληστερίνη, HDL, LDL, τριγλυκερίδια, ολικά λιπίδια, αθηρωματικό δείκτη και διαμορφωνεται αναλογα με τις εξετασεις που θα επιλεξετε

 

 

 

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο