Iatriki Prolipsi

Οδηγίες Βιοχημικές

Για ειδικές περιπτώσεις, να συμβουλεύεται τον ιατρό η μη διστάσετε να μας ρωτήσετε για οποιαδήποτε απορία

Συλλογή ούρων τυχαίας ούρησης

Τα δείγματα ούρων τυχαίας ούρησης (γενική εξέταση ούρων) συλλέγονται σε ειδικό αποστειρωμένο περιέκτη (ουροσυλλέκτη).

Λαμβάνονται τα πρωινά ούρα μέσης ούρησης μετά από σχολαστική καθαριότητα της γεννητικής περιοχής.

Συλλογή ούρων 24ώρου

Τα ούρα 24ώρου συλλέγονται σε ειδικό βαθμονομημένο δοχείο και φυλάσσονται στο ψυγείο (θερμοκρασία +2 0C έως + 8 0C).

Α. Συλλογή ούρων 24ώρου

  1. Η πρώτη πρωινή ούρηση δεν συλλέγεται. Η δεύτερη ούρηση καθώς και όλες τις υπόλοιπες συλλέγονται σε ειδικό δοχείο.

  2. Συλλέγονται τα ούρα μέχρι και την πρώτη πρωινή ούρηση της επόμενης ημέρας. Η πρώτη πρωινή ούρηση, της πρώτης και της δεύτερης μέρας πρέπει να είναι την ίδια ώρα. Δεν πρέπει να παραληφθεί καμία ούρηση.

Β. Δίαιτες για τη συλλογή ούρων 24ώρου

Δίαιτα για τις ακόλουθες εξετάσεις

  1. Μετανεφρίνες

  2. ΝΟΡ-Μετανεφρίνη

  3. Κατεχολαμίνες

  4. Ντοπαμίνη

  5. Αδρεναλίνη

  6. ΝΟΡ-Αδρεναλίνη

  7. VMA

  8. HVA

Ένα 24ωρο πριν και κατά τη διάρκεια της συλλογής, απαγορεύεται η κατανάλωση των ακόλουθων:

  1. Σοκολάτα, κακάο, τσάι, καφές

  2. Βανίλια, και τα περιεχόμενα αυτής (γλυκά, κρέμες, καραμέλες, παγωτά κ.λπ.)

  3. Ξηροί καρποί

  4. Μπανάνες

  5. Οινοπνευματώδη

  6. Εμφιαλωμένα ποτά (πορτοκαλάδες, Coca – Cola)

  7. Παντζάρια

Τρία 24ωρα πριν και κατά τη διάρκεια της συλλογής, απαγορεύεται η χρήση φαρμάκων.

Πριν τη διακοπή των φαρμάκων, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Δίαιτα για τη συλλογή ασβεστίου ούρων 24ωρου

Δεν πρέπει να γίνεται λήψη ασβεστίου και ορμονών που αφορούν την οστεοπόρωση για τουλάχιστον 3 ημέρες πριν από την ημέρα της συλλογής.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΟΥΡΩΝ (ΓΕΝΙΚΗ ΟΥΡΩΝ, ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΥΡΩΝ)

  1. Πλένετε τα έξω γεννητικά όργανα, πολύ καλά με σαπούνι και νερό (μην χρησιμοποιήσετε αντισηπτικό. Ξεπλυθείτε με άφθονο νερό. Σκουπιστείτε με καθαρή πετσέτα.

  2. Σε ευρύστομο αποστειρωμένο δοχείο συλλέξτε ούρα από το μέσο της ούρησης. Αφήστε τα πρώτα ούρα να τρέξουν και συλλέξτε το μεσαίο ρεύμα ούρων στο στείρο δοχείο.

  3. Κατά προτίμηση μαζέψτε τα πρωινά ούρα.

  4. Πρέπει να παραδοθούν στο εργαστήριο εντός μισής ώρας από τη λήψη, ειδάλλως τοποθετούνται στο ψυγείο μέχρι να παραδοθούν στο εργαστήριο το συντομότερο .

  5. Η καλλιέργεια των ούρων θα πρέπει να πραγματοποιείται πριν τη λήψη αντιβιοτικής θεραπείας. Εάν έχει προηγηθεί η λήψη αντιβιοτικού παρακαλώ ενημερώστε το προσωπικό του εργαστηρίου.

  6. Καλλιέργεια Κολπικού: Καλό εξωτερικό πλύσιμο με απλό σαπουνόνερο. Απαγορεύονται οι εσωτερικές πλύσεις. Αποφυγή σεξουαλικής επαφής.

 

ΟΥΡΑ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΕ ΜΩΡΑ

Πολύ καλό πλύσιμο εξωτερικά με σαπουνόνερο (όχι αντισηπτικό, απαγορεύεται η χρήση οποιασδήποτε κρέμας) και τοποθέτηση ειδικής σακουλίτσας για την συλλογή των ούρων απο το φαρμακείο. Μέγιστη παραμονή 1 ώρα. Αν υπερβούμε την 1 ώρα επαναλαμβάνουμε την διαδικασία από την αρχή. Αν ενεργηθεί το μωρό επαναλαμβάνεται η διαδικασία και πάλι απο την αρχή λόγω ακαταλληλότητας του δείγματος.

Τρόπος Συλλογής Ούρων 24ώρου

Η πρώτη πρωινή ούρηση δε συλλέγεται. Τη δεύτερη ούρηση καθώς και όλες τις υπόλοιπες θα τις συλλέξετε σε ειδικό δοχείο που θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο. Συλλέγετε μέχρι και την πρώτη πρωινή ούρηση της επόμενης μέρας. Η πρώτη πρωινή ούρηση της πρώτης και δεύτερης μέρας πρέπει να είναι την ίδια ώρα. Αν χρειαστεί χρησιμοποιείστε και δεύτερο δοχείο. Προσοχή να μην παραλείψετε καμία ούρηση γιατί η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί. Κατά τη διάρκεια της συλλογής τα ούρα φυλάσσονται στο ψυγείο.

Τρόπος Συλλογής Ούρων 2ώρου

Ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός από τις 9 το βράδυ. Από την ώρα αυτή και μέχρι να ξαπλώσει επιτρέπεται ένα ποτήρι νερό. Πραγματοποιείται η πρώτη πρωινή ούρηση και κατόπιν ο εξεταζόμενος πρέπει να πιει 1 – 2 ποτήρια νερό. Κατόπιν τις επόμενες 2 ώρες από την πρώτη πρωινή ούρηση συλλέγονται όλα τα ούρα σε ειδικό δοχείο και προσκομίζονται στο εργαστήριο.

  1. 17 OHCS : Για δύο ημέρες πριν τη συλλογή και κατά την συλλογή πρέπει να αποφεύγεται η λήψη αντιβιοτικών, η λήψη ACTH και κορτικοστεροειδών. Η αποφυγή stress είναι απαραίτητη κατά την διάρκεια της συλλογής.

  1. ΚΑΤΕΧΟΛΑΜΙΝΕΣ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ : Επί 3 ημέρες προ της συλλογής και κατά τη διάρκεια θα πρέπει να αποφεύγονται οι παρακάτω τροφές :

  2. Σοκολάτα – Κακάο

  3. Καφές – Τσάι

  4. Coca Cola – Βανίλια

  5. Γλυκά – Κρέμες καραμελέ – Παγωτά

  6. Πορτοκάλια – Μανταρίνια – Λεμόνια – Κίτρα

  7. Μπανάνες – Ανανάς

  8. Χυμοί και αναψυκτικά εμφιαλωμένα ή κονσέρβα

  9. Ξηροί καρποί

  10. Τυριά

  11. Σάλτσες – Μπαχαρικά – Πηχτή – Ζελέ

  12. Οινόπνευμα

  13. Ασπιρίνη και αντιυπερτασικά φάρμακα

  14. Κάπνισμα

Ακόμη για 3 εβδομάδες θα πρέπει να αποφεύγονται τα εξής φάρμακα : Ντοπαμίνη – Φαινοθειαζίνες – α – β Αναστολείς – Διαμίνες – Ασπιρίνη – Βιταμίνη B.

  1. ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΟΥΡΩΝ 2ΩΡΟΥ : Δεν πρέπει να γίνεται λήψη ασβεστίου και ορμονών που αφορούν την οστεοπόρωση για τουλάχιστον 3 ημέρες πριν την ημέρα της συλλογής. Πρέπει να συλλέγονται όλα τα ούρα και όχι τμήμα αυτών. Η συνήθης δίαιτα απαιτεί την λήψη 2 – 3 ποτηριών γάλα ή αντίστοιχο γιαούρτι την προηγούμενη της συλλογής.

  2. ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ : Για 2 ημέρες πριν τη συλλογή και κατά την συλλογή πρέπει να αποφεύγεται η λήψη αντιβιοτικών, η λήψη ACTH και κορτικοστεροειδών. Η αποφυγή stress είναι απαραίτητη κατά την διάρκεια της συλλογής.

  3. ΑΛΔΟΣΤΕΡΟΝΗ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ : Δεν πρέπει για 2 – 5 εβδομάδες να λαμβάνονται διουρητικά, αντιυπερτασικά, κυκλική προγεστερόνη, οιστρογόνα. Πρέπει επίσης να ακολουθείται για 3 εβδομάδες φυσιολογική δίαιτα σε νάτριο (100 – 200 mmole/24h).

  4. ΑΝΔΡΕΝΑΛΙΝΗ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ : Ο εξεταζόμενος για 2 εβδομάδες πριν τη συλλογή πρέπει να μην κάνει λήψη :

  5. Ντοπαμίνης

  6. Α & Β Αναστολέων

  7. Διαμίνης

  8. Βιταμίνης B

Κατά τη συλλογή των ούρων δεν πρέπει να λαμβάνεται καφεΐνη και τσάι. Το δείγμα πρέπει να διατηρείται σε σκοτεινό δροσερό μέρος κατά προτίμηση στο ψυγείο και να οδηγείται στο εργαστήριο το γρηγορότερο.

  1. ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ : Για 2 ημέρες πριν τη συλλογή και κατά την συλλογή πρέπει να αποφεύγεται η λήψη αντιβιοτικών, η λήψη ACTH και κορτικοστεροειδών. Η αποφυγή stress είναι απαραίτητη κατά την διάρκεια της συλλογής.

  1. VMA ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ : Απαγορεύεται για 2 εβδομάδες πριν τη συλλογή η διατροφή με :

  2. Καφέ

  3. Τσάι

  4. Μπανάνες

  5. Εσπεριδοειδή

  6. Κακάο

  7. Ξηροί καρποί

  8. Βανίλια

Πρέπει για 2 εβδομάδες να υπάρχει αποχή από τα παρακάτω φάρμακα :

  1. Μεθυλ ντοπα

  2. Levodopa

  3. Carbidopa

  4. Ρεζερπίνη

  5. Πυριδοξίνη

  6. Ασπιρίνη

  7. Amoxil

  1. ΜΕΤΑΝΕΦΡΙΝΕΣ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ : Ο εξεταζόμενος για 2 ημέρες πριν τη συλλογή πρέπει να μην κάνει λήψη :

  2. Ασπιρίνης

  3. Αντιβιοτικών

  4. Α & Β Αναστολέων

  5. Βιταμίνης B & C

  6. Φαινθειαζίνων

Επίσης δεν πρέπει να λαμβάνονται : καφεΐνη, τσάι, σοκολάτα, τσάι. Το δείγμα πρέπει να διατηρείται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος κατά προτίμηση στο ψυγείο και να οδηγείται στο εργαστήριο το συντομότερο.

Αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις

Για την αιμοληψία προς εκτέλεση αιματολογικών και βιοχημικών εξετάσεων απαιτείται 12ωρη νηστεία, εκτός των ασθενών ειδικών περιπτώσεων οι οποίοι θα πρέπει να συμβουλεύονται το θεράποντα ιατρό τους.

Έλεγχος πηκτικότητας αίματος

Εάν ο ασθενής λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή, δεν θα πρέπει να την έχει λάβει το πρωί της εξέτασης. Συνιστάται επίσης νηστεία 2 ωρών πριν την εξέταση.

Ανοσολογικός έλεγχος

Η αιμοληψία πραγματοποιείται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Δεν απαιτείται προετοιμασία.

Καμπύλη σακχάρου

  1. Η εξέταση πραγματοποιείται πάντα πρωινές ώρες.

  2. Προτείνεται μία δίαιτα βασισμένη σε υδατάνθρακα (ζυμαρικά, πατάτες, αρακάς, φρούτα κ.ά.) κατά τις τρεις προηγούμενες μέρες.

  3. Συνιστάται η γενική νηστεία και η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ, καπνικών προϊόντων, καθώς και η έντονη άσκηση το προηγούμενο 12ωρο πριν την εξέταση. Εάν ο εξεταζόμενος λαμβάνει αγωγή θα πρέπει να έχει ενημερώσει προηγουμένως τον ιατρό για πιθανή προσωρινή διακοπή της καθότι ορισμένα φάρμακα ενδεχομένως να επηρεάζουν το αποτέλεσμα της εξέτασης.

Ορμονολογικός έλεγχος

  1. Δεν απαιτείται ιδιαίτερη δίαιτα για τη μέτρηση των περισσοτέρων ορμονών.

  2. Παραθορμόνη και καλσιτονίνη: απαιτείται νηστεία 12 ωρών, γι’ αυτό και η αιμοληψία πραγματοποιείται πρωινές ώρες.

  3. FSH, LH, οιστραδιόλη: Η αιμοληψία πραγματοποιείται κατά τη 2η-4η ημέρα του κύκλου ή άλλη ημέρα με οδηγία του θεράποντος Ιατρού.

  4. Προγεστερόνη: Η αιμοληψία πραγματοποιείται κατά την 21η ημέρα του κύκλου ή άλλη ημέρα με οδηγία του θεράποντος Ιατρού.

  5. Δ4-ανδροστενδιόνη: Απαιτείται πρωινή λήψη λόγω της διακύμανσης των επιπέδων της κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συνιστάται η αιμοληψία κατά τις πρώτες 5 ή τις 15 τελευταίες μέρες του κύκλου.

  6. Τεστοστερόνη: Απαιτείται πρωινή λήψη λόγω αλλοίωσης των επιπέδων της κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, απαιτείται αποφυγή σωματικής άσκησης ή έντονης δραστηριότητας πριν την εξέταση.

  7. Κορτιζόλη: Η μέτρηση πραγματοποιείται δύο φορές την ημέρα: το πρωί που παρουσιάζει την υψηλότερη τιμή και το απόγευμα που η τιμή πέφτει.

  8. Προλακτίνη: Απαιτείται πρωινή λήψη υπό την προϋπόθεση ότι ο ασθενής έχει ξυπνήσει περίπου 3 ώρες πριν..

  9. Θυρεοειδικές ορμόνες: Πρωινή λήψη πριν τη λήψη των αντιθυρεοειδικών φαρμάκων όπως είναι η θυροξίνη. Δεν απαιτείται ειδική δίαιτα ή νηστεία πριν τις εξετάσεις για τις ορμόνες του θυρεοειδούς.

  10. Β-χοριακή γοναδοτροπίνη: Προτείνεται η αιμοληψία να πραγματοποιείται από τη 2η ημέρα καθυστέρησης της έμμηνου ρύσης και μετά. Στην περίπτωση εξωσωματικής γονιμοποίησης, η Β-χοριακή γοναδοτροπίνη πιστοποιεί μία εγκυμοσύνης 14 ημέρες μετά από την εμβρυομεταφορά.

  11. Αντιδιουρητική ορμόνη (ADH): Πρωινή λήψη μετά από νηστεία τουλάχιστον 8 ωρών.

Νεοπλασματικοί δείκτες

Η εξέταση πραγματοποιείται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας χωρίς να απαιτείται δίαιτα ή άλλη προετοιμασία.

  1. ΓΛΥΚΟΖΗ (GLU) : Απαιτείται 12ωρη νηστεία, μπορεί όμως να γίνει και οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

  2. ΓΛΥΚΑΓΟΝΗ (GLYCA) : Ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός πριν την αιμοληψία τουλάχιστον 12 ώρες. Συνιστάται η ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης πριν τον έλεγχο της γλυκαγόνης. Χρησιμοποιείται πλάσμα (EDTA).

  3. ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ(TG) : Απαιτείται 12ωρη νηστεία καθώς επίσης να απέχει από τη λήψη αλκοολούχων ποτών για 3 μέρες.

  4. ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ΟΛΙΚΗ (T-CHO), ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ HDL (HDL-C), ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ LDL (LDL-C), ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ VLDL (VLDL-C): Απαιτείται 12ωρη νηστεία (μόνο νερό καφέ και χωρίς ζάχαρη)..Αποφυγή αλκοόλ για τουλάχιστον 3 μέρες.

  5. ΓΛΥΚΟΖΥΛΙΩΜΕΝΗ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΗ (HbA l c) : Επηρεάζεται από λήψη ασπιρίνης, μεταγγίσεις. Αφορά την παραμονή της γλυκόζης εντός των ερυθρών για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

  6. ΣΙΔΗΡΟΣ (Fe) : Για την μέτρηση του οποίου απαιτείται 12ωρη δίαιτα. Δεν πρέπει να λαμβάνονται βιταμίνες.

  7. ΣΙΔΗΡΟΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ (TIBC), ΣΙΔΗΡΟΦΥΛΛΙΝΗ (TRF) : Ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός πριν την αιμοληψία, η οποία γίνεται πρωί. Σε περίπτωση που ο εξεταζόμενος βρίσκεται υπό θεραπευτική αγωγή η αιμοληψία γίνεται πριν τη λήψη της προγραμματισμένης δόσης.

  8. ΦΕΡΡΙΤΙΝΗ : Απαιτείται 2ωρη νηστεία.

  9. ΑΘΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ : Ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός για 12 ώρες πριν την αιμοληψία (μόνο νερό καφέ και χωρίς ζάχαρη). Επίσης πρέπει να βρίσκεται σε σταθερό διαιτολόγιο για τις 3 τελευταίες εβδομάδες πριν την αιμοληψία. Απαγορεύεται επίσης η χρήση αλκοόλ για τουλάχιστον 3 μέρες πριν.

  10. ΟΜΟΚΥΣΤΕΙΝΗ: Ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός 12 ώρες. Προτείνεται να αποφεύγεται η λήψη μεθοτρεξάτης, φαινυντοίνης, αντιεπιληπτικών, dopa, χολεστυραμίνης. Ακόμη απαγορεύεται η έκθεση σε Ν2Ο (αναισθησία). Λήψη αντισυλληπτικών ή ορμονοθεραπείες και εγκυμοσύνη μειώνουν τα επίπεδα στον ορό του αίματος. Έλλειψη B12 προκαλεί αύξηση των τιμών.

  11. ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΛΙΠΟΠΡΩΤΕϊΝΕΣ : Ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός για 12 ώρες πριν την αιμοληψία.

  12. ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΟΛΙΚΟ (Ca) : Η αιμοληψία πρέπει να γίνεται το πρωί, λόγω των ημερήσιων διακυμάνσεων, σε εξεταζόμενο νηστικό τουλάχιστον 8 ώρες.

  13. ΓΑΛΑΚΤΙΚΟ ΟΞΥ (LAC) : Ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός και χαλαρωμένος πριν την αιμοληψία, η οποία πρέπει να γίνεται πρωί (6 – 9 π.μ.).

  14. ΙΣΟΕΝΖΥΜΑ ΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΦΥΔΡΟΓΟΝΑΣΗΣ (LDHI) : Ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός πριν την αιμοληψία, απόχή από το οινονόπνευμα, αντιμηκυτιασικά, αντιεπιληπτικά, αντιβιοτικά και ηπαρίνη.

  15. ΚΡΕΑΤΙΝΙΝΗ : Ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός πριν την αιμοληψία τουλάχιστον 2 ώρες.

  16. ΟΞΑΛΟΞΕΙΚΗ ΤΡΑΣΑΜΙΝΑΣΗ (SGOT, AST), ΠΥΡΟΣΤΑΦΥΛΙΚΗ ΤΡΑΝΣΑΜΙΝΑΣΗ (SGPT, ALT) : Ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός πριν την αιμοληψία.

  17. ΦΡΟΥΚΤΟΖΑΜΙΝΗ : Ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός πριν την αιμοληψία τουλάχιστον 8 ώρες. Πρέπει να αποφεύγεται η λήψη ασκορβικού οξέος για 48 ώρες πριν την αιμοληψία.

  18. ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ : Νηστικός τουλάχιστον 8 ώρες πριν την αιμοληψία, η οποία πρέπει να γίνεται πριν την προγραμματισμένη θεραπευτική δόση.

  19. ΦΩΣΦΟΛΙΠΙΔΙΑ : Νηστικός για 12 ώρες πριν την αιμοληψία.

  20. ΧΑΛΚΟΣ (Cu) : Πριν την αιμοληψία δεν επιτρέπεται η χρήση αντιεπιληπτικών και οιστρογόνων όσων βρίσκονται υπό θεραπεία. Η αιμοληψία πρέπει να γίνεται πρωί (6 – 9 π.μ.).

  21. ΧΛΩΡΙΟΥΧΑ (Cl) : Νηστικός πριν την αιμοληψία.

  22. ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ (Zn) : Ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός τουλάχιστον για 8 ώρες πριν την αιμοληψία, η οποία πρέπει να γίνεται πρωί (6 – 9 π.μ.).

  23. ΧΟΛΕΡΥΘΙΝΗ ΟΛΙΚΗ (T-Bil) : Nηστικός πριν την αιμοληψία τουλάχιστον 2 ώρες.

  24. ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΘΡΟΜΒΙΝΗΣ (PT), ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΘΡΟΜΒΟΠΛΑΣΤΙΝΗΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ (APTT), ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΘΡΟΜΒΟΠΛΑΣΤΙΝΗΣ (PTT) : Να είναι νηστικός τουλάχιστον 2 ώρες.

  25. ΨΕΥΔΟΧΟΛΙΝΕΣΤΕΡΑΣΗ (CHE) : Νηστικός τουλάχιστον 8 ώρες πριν την αιμοληψία.

  1. ΚΑΛΣΙΤΟΝΙΝΗ (CT) : Απαιτείται νηστεία για 8 ώρες. Η λήψη καλό είναι να γίνεται πρωινή ώρα.

  2. ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ (INS), ΠΡΟΪΝΣΟΥΛΙΝΗ : Ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός τουλάχιστον 8 ώρες πριν την αιμοληψία. Συνιστάται πρωινή αιμοληψία.

  3. ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ (GH) : Απαιτείται νηστεία για 8 ώρες και πλήρης ακινησία για λίγα λεπτά.

  4. ΡΕΝΙΝΗ ΗΡΕΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΠΩΣΗΣ (ΟΡΘΙΑ ΚΑΙ ΥΠΤΙΑ) : Δεν πρέπει για 24 ώρες να λαμβάνονται τα εξής : διουρητικά, αντιυπερτασικά, κυκλική προγεστερόνη, οιστρογόνα, στεροειδή, καφεΐνη.

  5. ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ (5-OH ΤΡΥΠΤΑΜΙΝΗ) : Πρέπει να αποφεύγεται η λήψη για 3 ημέρες φαρμάκων που αναστέλλουν την οξείδαση της μονοαμίνης, ακόμη να αποφεύγονται ντομάτες, μπανάνες, δαμάσκηνα, μελιτζάνες, κάστανα.

  6. ΓΑΣΤΡΙΝΗ: Πρέπει ο εξεταζόμενος να είναι νηστικός τουλάχιστον 12 ώρες πριν την αιμοληψία. Η τιμή της εξέτασης αυξάνεται μετά από γεύμα με ζωικές πρωτεΐνες.

  7. ΑΛΔΟΣΤΕΡΟΝΗ ΗΡΕΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΠΩΣΗΣ : Δεν πρέπει για 2 – 5 εβδομάδες να λαμβάνονται τα εξής : διουρητικά, αντιυπερτασικά, κυκλική προγεστερόνη, οιστρογόνα. Πρέπει να ακολουθείται για 3 εβδομάδες φυσιολογική δίαιτα σε νάτριο (100 – 200 mmole/24h).

  8. Δ4 ΑΝΔΡΟΣΤΕΝΔΙΟΝΗ (Δ4Α) : Απαιτείται πρωινή λήψη λόγω της ημερίσιας διακύμανσης των επιπέδων. Καλό είναι να γίνεται τις πρώτες 5 ή τις 15 τελευταίες μέρες του κύκλου.

  9. ΘΥΡΕΟΣΦΑΙΡΙΝΗ(TG) : Πριν τη λήψη δεν πρέπει να έχει γίνει βιοψία, χειρουργική επέμβαση, σπινθιρογράφημα και θεραπεία με radioidine για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.

  10. ΘΥΡΟΞΙΝΗ (T4), ΘΥΡΟΞΙΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (FT4) (TSH) Ελέγχος Θυροειδούς αδένα  : Ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός πριν την αιμοληψία. Αν βρίσκεται υπό θεραπευτική αγωγή η αιμοληψία πρέπει να γίνει πριν τη λήψη της προγραμματισμένης θεραπευτικής δόσης (εκτός αν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες θεράποντος ιατρού)

  11. ΑΝΔΡΕΝΑΛΙΝΗ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ : Νηστικός και χωρίς να έχει καπνίσει για 4 ώρες πριν την αιμοληψία. Απαγορεύεται για 6 μέρες πριν την αιμοληψία η διατροφή με καρύδια, μπανάνες, καφέ, τσάι, βανίλια, αρωματικά μήλα. Απαγορεύεται επίσης η λήψη των εξής φαρμάκων 3 ημέρες πριν την αιμοληψία : α – μεθυλντόπα, μεθεναμίνη, υδραλαζίνη, αμπικιλλίνη, σουλφοναμίδες.

  12. ΑΝΤΙΔΙΟΥΡΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ (ADH) : Ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός τουλάχιστον 8 ώρες πριν την αιμοληψία. Η αιμοληψία πρέπει να γίνεται το πρωί.

  13. ΠΑΡΑΘΟΡΜΟΝΗ (PTH) : Ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός για 12 ώρες πριν την αιμοληψία, η οποία πρέπει να γίνεται πρωί (7 – 10 π.μ.).

  14. ΠΡΟΛΑΚΤΙΝΗ (PRL) : Η αιμοληψία πρέπει να γίνεται πρωί με την προϋπόθεση ο εξεταζόμενος να έεχει ξυπνήσει 2 – 3 ώρες πριν την αιμοληψία, η χρήση φαινοθειαζίνων, οιστρογόνων, αντιυπερτασικών, αμφεταμινών, α – μεθυλντόπα.

  15. ΦΛΟΙΟΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΟΤΡΟΠΟΣ ΟΡΜΟΝΗ (ACTH) : Ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός πριν την αιμοληψία, η οποία πρέπει να γίνεται πρωί (8 – 10 π.μ.).

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού. Προτείνουμε για FSH – LH – E2 στις πρώτες 2-3 ημέρες της περιόδου.

PRG στην 21η μέρα του κύκλου.

Αιμοληψία οποιαδήποτε ώρα της ημέρας

Αιμοληψία οποιαδήποτε ώρα της ημέρας

Απαγορεύονται τα ακόλουθα:

– Παντζάρια

– Βούρτσισμα δοντιών

– Λήψη ασπιρίνης κι αντιφλεγμονωδών

– Λήψη σιδήρου

– Κατανάλωση τροφών με μυϊκές ίνες (κρέας)

Η εξέταση δεν πρέπει να πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια εμμήνου ρύσεως, αιμορραγίας αιμορροΐδων ή ραγάδων πρωκτού.

Την ημέρα της εξέτασης η ασθενής δεν πρέπει να πλυθεί εσωτερικά (ενδοκολπικά) και παρά μόνο εξωτερικα με σαπουνόνερο. Επίσης, δεν θα πρέπει να έχει προηγηθεί η χρήση κολπικών υπόθετων και αλοιφών τρεις ημέρες πριν την εξέταση.

*Για όλες τις καλλιέργειες δεν θα πρέπει να έχετε λάβει αγωγή με αντιβιοτικά την τελευταία εβδομάδα πριν την εξέταση (σε συνεννόηση πάντα με τον Θεράποντα Ιατρό σας).

Συνιστάται η τοπική πλύση (δεν πρέπει να πλυθεί εσωτερικά παρά μόνο εξωτερικά με σαπουνόνερο) και εφόσον ο ασθενής ουρήσει θα πρέπει να συλλέξει το δείγμα και να το φέρει στο εργαστήριο εντός μισής ώρας.

*Για όλες τις καλλιέργειες δεν θα πρέπει να έχετε λάβει αγωγή με αντιβιοτικά την τελευταία εβδομάδα πριν την εξέταση (σε συνεννόηση πάντα με τον Θεράποντα Ιατρό σας).

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο